Търсене:
За мухъла и още нещо
Появата на мухъл е свързана със създаване на подходящи условия за неговото развитие Появата на мухъл е свързана със създаване на подходящи условия за неговото развитие

Един от най-наболелите проблеми при ремонта на жилището е появата на мухъл и плесен. За съжаление различните медийни пространства все по вече се обсебват от добре прикрити рекламни кампании. За крайния потребител и съответно потърпевш, считам, че е много по важно да бъде наясно с естеството на проблема и да има възможност сам да вземе окончателно решение. Отстраняването на причинителите и превантивните мерки са по разумното решение, пред прикриване на проблема. Едва ли е приятно да изпадаме в ситуация – „при болки в главата да си купуваме нова шапка“!

Бърза справка в българския тълковен речник - „плесен“ - паразитен низш организъм (вид гъбичка), който вирее на влажни и непроветриви места; мухъл.

Оттук следва, че появата на този проблем е свързана със създаване на подходящи условия за неговото развитие. В масовото строителство не е решен проблема с термодинамиката на сградите. Всеки ремонт в жилището е свързан с допълнително насищане на въздуха и строителните конструкции с влага. Старите сгради са с напукани външни мазилки и неотремонтирането им води до навлизане на повишено количество външна влага в строителната конструкция. Движението на тази влага става от зоните с по ниска температура, към по висока. Съответно през хладните периоди движението на водните пари ще е насочено навътре в сградите, а през топлата част на годината обратно. Навярно ви е правило впечатление, че развитието на плесените става именно през студените периоди. Изключение правят зоните на жилището с повишена концентрация на влага – кухни, перални, тоалетни и бани. Липсата там на подходяща вентилация създава прекрасни условия за развитие на мухъл.

Целта на жилището още от най-древни времена е предназначено да предостави сигурна защита на човека от заобикалящата го среда. В настоящо време съвременния дом може да се разглежда, като един сложен организъм, нуждаещ се от необходимите грижи за неговото нормално функциониране. Както обривите при човека, като реакция от различни алергии, така и плесента е вследствие „заболяване“ на строителната конструкция. Прикриването на проблема с термични материали не винаги е решение, а в някои случай може да внесе и доста сериозни смущения в нормалното функциониране на строителните конструкции. Повишената влажност на въздуха е основната предпоставка. При съприкосновение на въздушните маси със зони с по ниска температура, парите кондензират. По този начин става овлажняване на контактните площи и при стайна температура се получава отлична среда за развитието на всякакви микроорганизми. Появата на мухъл, може да се възприеме, като подсказване за нарушения в микроклимата на жилището. Проблемът вече е много по -  сериозен. Съгласен съм, че мухълът не е приятна гледка, но по страшното е, че тези нарушения се отразяват негативно върху здравословното състояние на обитателите. В дадения случай желаетелно е да се предприемат мерки за отстраняване причините водещи до развитието на плесени. Едва след това идва ред на възстановяване естетическия вид на помещението.

Външни предпоставки за развитие на мухъл

 • постъпване на повишено количество влага в строителните конструкции, вследствие повреда във външните покрития - мазилки, облицовки и т.н.;
 • пукнатини по екстериорни елементи - декоративни форми, первази, козирки, връзка – балконска плоча-стена и т.н.;
 • липса или нарушена изолация между дограмата и стените и други архитектурни или монтажни елементи - парапети, стойки за антени, простири, защитни решетки, скоби за водооточни системи и т.н.;
 • нарушения в цялостта на покривната конструкция или хидроизолация - при плосък тип покрив;
 • нарушения във водоотвеждащите системи – непочистени улуци, пробиви или неуплътнени сглобки на улуци и водосточни тръби, пропуски от фуги при панелните жилища.

Вътрешни причини за поява на мухъл

 • повишена влажност, с изключение постъпилата по външни причини;
 • слаба или липса на вентилация;
 • наличие на зони с повишено влагоотделяне или изпарение - вътрешни сушилни, цветя, аквариуми, декоративни водни каскади, кътове за парно гладене и т.н.;
 • неправилно разположение на отоплителните уреди;
 • ограничена възможност за естествена циркулация на въздушните потоци;
 • използване на студени материали при интериорните решения.

За комплексни причини говорим, когато са налице два или повече фактора от външните и вътрешни причини.

Строителството е един от отраслите в който се използват най-много видове материали. Това е породено от факта, че проблемите за разрешаване са от доста широк спектър и на този етап няма универсален материал. Новата дограма или външната изолация не могат да се разглеждат, като създаващи предпоставки за развитие на плесени. Те просто изпълняват своите функции. Новите придобивки наред с положителните си страни имат и някои особености с които трябва предварително да сме запознати и да се съобразим преди да пристъпим към ремонта.

За предпочитане е ремонтите да се изпълняват в по топлите части на годината – това от своя страна гарантира, че постъпилата влага в стените ще „излезе навън“. Ако това е невъзможно, то е небходимо през зимните месеци да се поддържа постоянна температура и влажност. Постига се с по-често проветряване или създаване на възможност за естествена циркулация на въздуха в цялото жилище.

Връзките на подменената дограма със стените да бъде добре хидроизолирана. Да се преглеждат редовно външните защитни покрития (поне два пъти годишно) и при констатирани повреди или износвания да се вземат съответните мерки. Да се проверява периодично състоянието на покрива, водоотвеждащите системи и всички елементи, чрез които е възможно да постъпи влага в дълбочина на строителната конструкция. При констатирани повреди, да се отстранят, а водоотвеждащите системи да се почистват периодично. При възможност да се поставя дограма с вентилационни отвори (система от проходни отвори, които позволяват през долните отвори да постъпва свеж въздух, а през горните да напуска). По този начин, комбиниран с подпрозоречно разположен отоплителен уред се постига отличен ефект за създаване на добър микроклимат в помещението. Поддържане на постоянни параметри на температура и влажност. При спални помещения и такива, в които има повече растения, аквариум и други причинители за повишаване на влажността, да се засили вентилацията и отвеждането на влажния въздух в атмосферата. В помещенията с много висока концентрация на влага – да се извършва интензивна вентилация, а ако това е недостатъчно да се използват допълнителни вещества и агенти за поглъщане на влагата. При отсъствие от жилището може да оставяте отворени вратите на сухите помещения, с цел осъществяване естествена циркулация на въздушните маси.

Борбата с появилия се вече мухъл не е приятно занимание

„Лекуването“ на заразените повърхности става в следната последователност:

 1. Механично отстраняване чрез изтъргване или изтриване.
 2. Обработка с препарати за унищожаване на възникналите огнища.
 3. Обработка с препарати обработващи повърхността в дълбочина.
 4. Завършващо декоративно покритие.

Полезна и професионална информация можете да получите от доказали се фирми и майстори, използващи в работата си различни материали и не робуващи на марката, но помнете, че няма универсален материал. И ако даден вид е показал добри показатели в дадена ситуация, то при други може да предизвика поредица от нежелани ефекти. С две думи - всеки проблем трябва да се разглежда самостоятелно и използваните материали да са правилно подбрани.

Като заключение искам да спомена, че още от най-древни времена човека е познавал и използвал елементарни материали за хигиенизиране на жилището си. Такива са варта и синия камък. Свойствата на варта са по общоизвестни. Водния разтвор на синия камък, нанесен в зоните на поява на плесени, предотвратява появата им за дълго време.

Източник: Йордан Христов
Дата: 27.10.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Хигиена | За мухъла и още нещо
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.