Търсене:
Как да се храним добре за по-малко пари

Евтино и здравословно

Опитвайки се да спестя от храна обикновено започвам да купувам и да ям боклуци. Ако реша да напазарувам здравословно - хвръкват поне два пъти повече пари. Нормално е в супермаркетите т.нар. "free range" или "healthy food" да е здраво надценена. Но не ми ясно защо една кокошка, която е живяла на поляна, струва повече от тая, която си е броила дните в клетка!

Като се убедих, че няма да спестя, като се водя по рекламите на магазините за здравославна храна, реших, че ще е по-добре да наблегна на някои други моменти:

Вчерашните остатъците
Никога не изхвърлям нищо. За целта са ми необходими няколко пластмасови кутийки и готово. Всичко може да се съхрани и замрази.
Два-три пъти седмично готвя по-големи количества. Съответно си спестявам и от сметката за ток или газ, а от там  ставам и екологично ориентирана.

Метро, Кауфланд, Била
Пазарувам от магазини на едро. Не винаги успявам да си заредя всичко необходимо, но едно посещение там ми спестява поне 5-6 пазарувания в кварталната бакалия.

Избягвам т.нар. Junk Food
Макдоналдс и кентъки Фрай Чикънс предлагат изключително скъпа и нездравословна храна! На цената на един готов сандвич или пица мога да си купя 2 кг ориз! Много по-рационално от всяка гледна точка. Просто няма такава бърза готова храна, която да се вписва в нормалните граници за правилно  хранене. В това число слагам и всички готово сготвени вкуснотии, като пиле на грил, сладкиши, пуканки...

Много голям разход са газираните и всякакви други подсладени и оцветени напитки и сокове. Предпочитам четири пъти по-евтината минерална или чиста бутилирана вода. Естествено и дума да не става за вода от чешмата!

Много важно е да си имаме под ръка книга с рецепти. Доста често блокирам на тема "какво да готвя!, а един бърз поглед в книгата винаги ще ми даде свежа идея. Няма нещо, което да не може да се сготви в къщи, хем става по-вкусно, хем излиза по-евтино, пък и съм 100% на ясно какво ще ям, съответно по-здравословно.

Дата: 17.11.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Как да се храним добре за по-малко пари
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.