Търсене:
Здравословна и цветна храна срещу депресия
Започнете деня с плодови сокове или ябълка
Започнете деня с плодови сокове или ябълка

Известно е, че здравословното хранене помага за преодоляване не само на депресията, но и за лечението на много други заболявания. Хубавото е, че есента освен дъжд и мъгли предлага и много плодове и зеленчуци. Диетолозите препоръчват освен по вкус да ги избираме и по цвят, защото ярките портокали, лимони и райски ябълки освен с витамин С ще ни заредят и с положителна енергия. Необходимо е менюто да е балансирано и да осигурява набавянето на много минерали. Затова могат да се похапват повече ядки и сухи плодове. Едновременно с полезните нискокалорични храни не трябва да се забравя да се приемат и протеини и въглехидрати. Те в никакъв случай не трябва да са под формата на мазни меса или сметанови торти. За да си доставите малко удоволствие, можете да си отчупите няколко блокчета черен натурален шоколад. Доказано е, че е полезен и повишава настроението.

Диетолозите са категорични, че не трябва да се забравя сутрешната закуска - денят може да се започне с плодови сокове или ябълка. Препечените филии или овесени ядки също са много подходящи. За обяд се препоръчват супа, малко постно месо или риба, богато гарнирани със салата от картофи, моркови или киселото зеле. Освен това през есента е необходимо да бъде увеличено количеството на витамин С, както и това на желязото. Те се съдържат в големи дози в чушките, спанака, цитрусите, шипките. Kай-лесно е да започнете да се придържате към средиземноморската диета.

Испански изследователи са установили, че хората, които я спазват, много по рядко страдат от депресия. За да стигнат до този извод, учените наблюдавали в продължение на 6 години здравето и начина на живот на повече от 10 хил. души, които се хранят по този начин. Основното в диетата е по-малко месо, млечни продукти и алкохол, повече плодове, зеленчуци, маслини, зехтин и риба. Продуктите, характерни за средиземноморската диета, са най-ефективни в борбата с депресията, твърдят специалистите. Освен това те гарантират и по-малко сърдечно-съдови заболявания.

Дата: 02.11.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Здравословна и цветна храна срещу депресия
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.