Търсене:
Диети с пълни чинии
Новите схеми предлагат диети за постигане на добра физическа форма без глад
Новите схеми предлагат диети за постигане на добра физическа форма без глад

Отказвате се от италианска паста, хлебни изделия, сирене и бекон и въпреки това ви е трудно да свалите килограми? Особено след коледно-новогодишните празници подобни разговори са сред първите теми в офиса.

Последната вълна от американски книги с диети, изляза в края на 2010 година, съдържа послание, различно от това да се въздържа човек от определени храни.

Вместо отказ, ограничаване на определени групи храни или безкрайно броене на калориите, новите схеми предлагат идеи за постигане на добра физическа форма без глад.

"Всъщност става дума за диета, връщаща в чинията храна, която досега хората си мислеха, че не могат да си позволят", обяснява Елън Кунс, главен редактор на списание Здраве (Health) и съавтор в книгата The CarbLovers Diet със специалиста по здравословно хранене Франсис Ларгеман-Рот.

За разлика от диетите, препоръчващи ограничаване на въглехидратите, същността на диетата CarbLovers (обичащите въглехидрати) е в т.нар. устойчиво нишесте. То се съдържа в бананите, овесената каша, бобените изделия и лещата, пълнозърнестата паста, кафевия ориз, граха, качамака, картофения чипс и ръжения хляб.

"В тялото то действа като фибрите, не се абсорбира в тънките черва, а в същото време активира ензимите за изгаряне на мазнини и подсилва усещането за ситост", разказва Кунс за ефекта от устойчивото нишесте.

Тяхната 28-дневна диета започва със седмица с по 1 200 калории на ден, съдържащи се в изброените продукти. В менюто за следващите три седмици постепенно се връщат пържолата, пържените картофи и шоколадът.

Според авторите в първата седмица могат да се свалят до 2.7 кг, а за пет месеца - почти 23 килограма. "Най-доброто, което можете да сторите, е да върнете въглехидратите в чинията си и това е тайната да свалите килограми и те да не се върнат", казва Кунс.

Нейният колега д-р Травис Сторк от Тенеси обръща внимание на свалянето на килограми около кръста. "Става дума за коремните мазнини, обгръщащи органите, причиняващи диабет и увеличаващи риска от инсулт или дори рак", казва Сторк. Неговата концепция е да се приемат т.нар. добри протеини и въглехидрати, да се наслаждава човек на храната и в същото време да отслабва.

Постният му план помага да се заменят т.нар. хранително кухи ястия със здравословна версия на същата храна. В комбинация с умерени физически упражнения фигурата може да стане по-стройна и да се свалят до 7 килограма на месец.

"Това е практичен подход към храненето с вкусни неща, към активния живот и правенето на неща, които обичате, а в същото време сваляте и килограми. В повечето книги с диети тази идея отсъства", коментира Сторк.

Дата: 31.12.2010 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Диети с пълни чинии
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.