Търсене:
Вталете се със сливи и хляб!
Концентрацията на влакна в сушените плодове е близо 6 %
Концентрацията на влакна в сушените плодове е близо 6 %

Диетите за отслабване са си чисто мъчение, ако не наблегнете на растителните влакна. Те дават чувство за обем в стомаха, без да прибавят калории. Несмилаемите като триците от житни култури и жилавите люспи на плодовете и зеленчуците пък карат храната по-бързо да премине през червата.

18 начина да се набавим 18 г растителни влакна на ден

Да се поглъща поне 18 г растителни влакна дневно, препоръчва здравната комисия на Европейския парламент. Експертите делят влакната на разтворими и неразтворими. Повечето храни са богати и на двата вида.

Неразтворимите поемат вода, така увеличават обема на съдържанието на червата и следователно, скоростта на движение на вредните вещества. Те за кратко влизат в контакт със стените на червата и не успяват да сторят злини. Целулозата поддържа дебелото черво леко разширено, така намалява риска от спазми и от неприятни болки. Богати на неразтворими растителни влакна са всички житни култури. Високи дози разтворими разтворими растителни влакна има в плодовете, зеленчуците, бобовите растения и овесените ядки.

Те помагат да се намали нивото на холестерола в кръвта, защото се свързват с него и го изхвърлят от тялото. Забавят усвояването на гликозата, така се подобрява контролът на кръвната захар, а апетитът намалява.

Недостатъчният прием на растителни влакна може да затегне стомаха, от което се чувстваме подути и мудни. Недостигът им в организма е една от причините за сърдечни болести, диабет и рак на червата.

Тялото ни има нужда от двата вида растителни влакна. Да си ги набавяме от различни източници (зеленчуци, плодове и зърна), препоръчват експертите на ЕС. Схема сочи какви количества от различните храни има по 18 г от влакната. Как ще ги съчетаем, е въпрос на възможности личен вкус.

 1. 8 1/2 филии едрозърнест хляб или 33 1/2 бял. Яденето на черен хляб е много по-полезно, тъй като той е около четири пъти по-богат на растителни влакна.
 2. 31 сушени сливи. Те, както и всеки друг вид сушени плодове, са добър източник на двата вида влакна.
 3. 12 супени лъжици грах или сладка царевица. Бобовите растения са от най-добрите източници на разтворими растителни влакна. Концентрацията е най-голяма в люспите и в стария грах.
 4. 10 средно големи ябълки. Кората им съдържа неразтворими, а сърцевината - разтворими растителни влакна.
 5. 2 1/2 порции спагети от брашно с триците и 6 3/4 порции обикновени спагети. Първите имат три пъти повече растителни влакна заради триците.
 6. 15 супени лъжици сушен кокос. Дъвчещата се сърцевина на кокоса е сериозен източник на растителни влакна, но и на много наситени мазнини.
 7. 9 порции варено броколи (18 супени лъжици). Повечето от варените зеленчуци съдържат 2-3 % растителни влакна.
 8. 15 1/2 кивита. Те не са много богати на растителни влакна заради размерите си.
 9. 3 големи печени картофа с ципата. Обелите ли ги, ще трябва да изядете три пъти повече, за да получите същото количество влакна.
 10. 250 мл консервирана зеленчукова супа. Консервирането не намалява съдържанието на растителни влакна, така че готвените зеленчуци или супата са толкова добър източник на влакна като суровите.
 11. 12 1/2 порции кафяв ориз (арпа). Този орис е осем пъти по-богат на растителни влакна от белия.
 12. 2 1/2 пащърнак. Зеленчукът е сред най-богатите на растителни влакна, защото има повече скорбяла, носител на растителни влакна.
 13. 66 купички корн флейкс. Богати са на въглехидрати и витамини, но са с ниско съдържание на растителни влакна.
 14. 13 1/2 големи банани. Те са сред най-бедните на растителни влакна плодове.
 15. 4 порции по 200 г чипс. При пърженето на картофите водата се изпарява, така че в чипса растителните влакна са по-концентрирани.
 16. 21 средно големи домата. В доматите и другите зеленчуци за салата има много вода, затова не са така богати на влакна.
 17. 5 големи портокала. В портокалите има много растителни влакна, не го правете на сок.
 18. 36 сушени кайсии. Концентрацията на влакна в сушените плодове е близо 6 %.
Дата: 18.08.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Вталете се със сливи и хляб!
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.