Търсене:
Обработка на уловената риба

От решаващо значение за запазване вкусовите качества на уловената риба е начинът на нейното умъртвяване. То трябва да се извършва непосредствено след изваждането й от водата. Недопустимо е да изтезаваме рибата, снемайки с нож люспите или кожата й, ако тя е още жива. Не постъпват правилно и риболовците, които я оставят да издъхне и се мъчи на брега.

Най-добре е отначало рибата да се зашемети с рязък удар по главата с помощта на дърво или дори камък. При това силата на удара трябва да е такава, че да не оставя неестетични следи. Рибата може да се умъртви и чрез вкарване на палеца в устата и рязко огъване назад до счупване на врата, разбира се ако няма зъби. И в двата случая веднага се прерязва гръбначния стълб непосредствено зад главата, с цел да изтече кръвта.

Има и други начини, при които, държейки още живата риба й се прерязва коремната аорта. По отношение на бързото изтичане на кръвта, този начин е за предпочитане - месото на рибата остава по-бяло, твърдо и вкусно. Процедурата е нужно да се извършва, докато рибата е в силата си - тоест, докато сърцето е способно да изтласква за да изтече всичката кръв.

Най-добре запазва вкусовите си качества рибата, която сме почистили без забавяне. Това означава, че по възможност трябва да я почистим още на брега на водоема преди тръгване. Най-вече да махнем главата и вътрешностите. Ако разполагаме наблизо с чешма или кладенче, рибата може и да се измие, като обезателно се отстрани съсирената кръв под гръбначния стълб.

За предпочитане е люспите да се снемат от рибата в деня, когато тя ще се нарязва за приготвяне и консумация. Ако люспите са изсъхнали, рибата се пуска една минута в гореща вода и след това те се почистват значително по-лесно.

При почистването на рибата е много важно да не се повреди тъканта на месото, защото оттам лесно проникват бактерии и при съхраняване или изчакване рязко се променя вкусът й. В този смисъл, въпреки големината й, ако ще я запазваме за по особен случай, рибата трябва да остане цяла, а не предварително да е нарязана на парчета.

И не на последно място върху вкусовите качества на рибата влияе водата. Тя задължително трябва да е чиста, а ако е от чешмата - да е изтекъл кафявият цвят, който се получава при застояване във водопровода. Същевремено рибата трябва да престоява във водата колкото се може по-кратко време.

Източник: Александър Илиев, Варна
Дата: 03.05.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Обработка на уловената риба
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.