Търсене:
Ядките са полезни, когато се съхраняват правилно

Ядките (фъстъци, орехи, лешници, бадеми, кашу и други) са богат източник на важни хранителни вещества и затова са изключително полезни за здравето. Всички съдържат мононаситени мазнини, протеини, фибри и минерали като магнезий, мед, цинк, селен и фосфор. Само в 65 грама от тях има толкова белтъчини, колкото в четвърт килограм постно месо. Ядките съдържат и провитамини и витамини като тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (РР) и витамините А, Е и С, но тъй като са плодове на различни групи растения, хранителните им съставки варират.

Ядките съдържат така наречените полезни мазнини - мононаситени и полинаситени, както и основни мастни киселини, които са полезни за сърцето и са неразделна част от диетата на диабетиците. Спомагат за намаляване на холестерола в кръвта. Съдържат малко количество натрий и са богати на калий, което ги прави натурално средство при регулиране на кръвното налягане. Проучванията доказват, че консумацията на ядки дори спомага при борбата с целулита. Изследване на American Journal of Clinical Nutrition показва, че за синтеза и усвояването от тялото на някои от основните хранителни вещества като бета-каротин, витамините D и Е е нужна мазнина. Метаболизмът може да се засили чрез консумацията на десетина ядки дневно.

Но ядките могат да се превърнат и в отрова, ако не се съхраняват правилно. Според лекарите те задължително трябва да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място. Това не само запазва качеството им, но и гарантира, че няма да се образуват плесени и афлатоксини. За съжаление повечето ядки на пазара се предлагат в прозрачни опаковки или дори в отворени отопляеми витрини, предупреждават медиците.

Полезните качества и свойства на ядките са изключително многообразни. Установено е, че хората, които ядат поне 100 грама от тези продукти седмично, боледуват по-малко от сърце. Ядките се препоръчват дори при диети, защото при ограничаване на храната човек се лишава от доста важни за организма вещества, които могат да бъдат набавени чрез тях. Освен това те засищат. Шепа ядки (около 30 грама) доставят между 150-200 ккал.

Дата: 14.04.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Ядките са полезни, когато се съхраняват правилно
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.