Търсене:
Как да се пие прясното мляко

Прясното мляко (особено кравето) е една от най-пълноценните храни познати на човека. В него се съдържат балансирани диетични мазнини (наситени мастни киселини, лецитин, холин), въглехидрати (лактоза), белтъчини, витамини (А, В6, В2, РР, каротин), соли (Са, Mg, P, Na, Cl) Именно млякото притежава всички необходими за растежа и развитието на човешкия организъм вещества, при това в подходящи количества.

За да се запазят в оптимално състояние всички съставки, е необходимо да се спазват следните правила:

От добиването, през обработката, до консумацията, млякото трябва да се съхранява в плътно затворени, чисти съдове. По този начин се предпазва, както от замърсяване с бактерии и паразити, така и от окисляване на ценните, съдържащи се в него, витамини. Най-подходящи са стъклените съдове и опаковките от неутрални пластмаси, предназначени за храни, защото металите окисляват витамините.

Варенето е желателно да става на водна баня или с млековарка, за да не се надвишава температурата от 100 С. Така по-голяма част от витамините и белтъчините се запазват непроменени. Ако температурата се повиши над 100 С - настъпват необратими промени в структурата им и те не само губят ценните свойства, но придобиват и вредни.

Веднъж сварено, млякото се съхранява в хладилник и само се претопля преди консумация до 50-60 С. В никакъв случай не бива отново да завира. При повторно кипване, молекулите на казеина (основният белтък на млякото) се разкъсва до малки съставки, отново белтъци. Те имат канцерогенен (предизвиква рак) и токсичен ефект.

Млякото, което не сте сварили веднага, няма да се пресече, ако прибавите в него щипка сол.

Не оставяйте млякото да престоява повече от 2 дни, дори в затворен, стъклен съд и в хладилника. Желателно е да се консумира колкото се може по-прясно. С всяка минута в него се извършват окислителни процеси и се развиват бактерии, което го лишава от ценните му съставки и свойства. Съхранявано по-дълго време, млякото става негодно за консумация, тъй като белтъчните му вещества се разлагат.

За да не изкипи прясното мляко, намажете ръбовете на тенджерата, в която го варите, с масло.

Ако прясното мляко е загоряло, веднага го прелейте в друг съд, сложете щипка сол и го поставете в съд със студена вода.

Източник: в-к Пътешествие бр. 17
Дата: 12.08.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Как да се пие прясното мляко
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.