Търсене:
Домошарите са по-щастливите мъже
Накарайте мъжът си да ви помага в кухнята
Накарайте мъжът си да ви помага в кухнята

Изследване на мъже от седем държави е показало, че мъжете, които помагат повече в домашните и битовите задължения и занимания, се чувстват много по-добре и се радват на много по-добър баланс между работата и личния живот.

Първоначално учените предположили, че това се дължи на по-малкото им чувство на вина, но се оказало, че основната причина се крие в това, че тези мъже са открили тайната на спокойния и тих живот.

Социолози са използвали данни от редовното европейско социално изследване през 2012 г, което сравнява начина на живот на хората в Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Франция и Великобритания.

Всички, взели участие в изследването, са били попитани стандартните въпроси, с които да бъде измереното тяхното щастие или благоденствие, като например, дали се чувстват доволни от живота си и дали се събуждат освежени.

Били са попитани и серия от въпроси, направени така, че да измерят нивото на конфликт между работата и личния им живот.

Отговорите на мъжете и жените са били сравнени с отделни въпроси, относно това колко време прекарват за неща, като готвене, пране, миене на чинии, пазаруване и занимания от типа "направи си сам".

Изследователите са очаквали, че там, където мъжете удрят повече рамо при домакинските задължения, нивата на щастие при жените ще са по-високи, но открили, че мъжете са тези, които са по-щастливи, в тези случаи, докато за съпругите и приятелките им това не оказвало особено влияние, що се отнася до това, дали са щастливи или не.

Онези мъже, които извършват повече домакинска работа, основно показвали и по-малък конфликт между живота им на работа и този у дома и като цяло имали по-високи нива на удовлетвореност.

Проф. Жаклин Скот, професор по емпирична социология в Кембридж, съавтор на книга за ролите на половете, в която е включено и съответното проучване, коментира: "Това вероятно се дължи на факта, че в наши дни повече мъже подкрепят равенството между половете в сравнение с миналото. Изненадващите резултати могат да се дължат и на това, че в наши дни жените са по-склонни да споделят на всеослушание разочарованието си от мързеливите си съпрузи.
Времената се менят. Докато философията за по-голямо равенство между половете се превръща в идеал, ако преживяваме нещо, което не отговаря на това схващане, сме много по-склонни да споделим разочарованието си.
Съществуват достатъчно добри примери и доказателства от теорията, за да се смята, че жените са онези, които имат по-голяма полза, ако мъжете помагат повече, но не това показват резултатите от изследването и именно това учените намират за интересно.
Смятам, че това се дължи на факта, че жените приемат за даденост, че трябва да дават "двойни смени" - на работа и у дома, заради което и тяхното щастие не се влияе от това, дали съпругът или приятелят помага повече в домакинството."

Източник: по статия на в-к Телеграф
Дата: 28.06.2012 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | Домошарите са по-щастливите мъже
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.