Търсене:
История на сладоледа

Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия. Хипократ е писал, че това лакомство "лекува вялост". Сладоледът покорява Европа благодарение на прославения венециански пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай. В Италия той бързо става любимо блюдо в знатните домове. По-късно се научили да приготвят сладолед през цялата година, започнали да му добавят мляко, сметана, захар, аромати и дори цветя.

Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. Страстта към сладоледа обхванала и немците и австрийците. Именно на австрийците им хрумнала идеята за шоколадовия сладолед. Италианците, с тяхното неизчерпаемо желание да смесват най-невероятни продукти, измислили сладоледа-асорти - с добавка на плодове, ядки, ликьор и парченца бисквити. В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници.
През 1774 година доставчикът на хранителни стоки Филип Лензи (Phillip Lenzi) обявил в Ню-йоркските вестници, че е пристигнал току-що от Лондон и ще продава различни сладости, включително и сладолед. Доли Мадисън, жената на американския президент Джеймс Мадисън, поднесла сладолед на организирания бал по повод встъпването в длъжност на съпруга й през 1813 година.

Първото облекчение при производството на сладолед (ръчно, в голям съд ) направила Нанси Джонсон от Ню-Джърси, която през 1846 година измислила ръчния фризер. Това устройство все още е познато на мнозина. Въртейки ръчката на фризера, той разбърква съда със сладолед в слой от сол и лед, докато не се замрази сладоледената смес. Тъй като Нанси не проявила предвидливост да запатентова изобретението, нейното име липсва в патентните записи. Но фризерът все пак бил запатентован на 30 май 1848 година от господин Йонг, който все пак проявил учтивост и го записал като Патент на Джонсън за фризер за сладолед.

С изобретяването на хладилните машини през ХІХ век, били разработени и технологии за получаване и съхранение на лед. Сладоледът се разпространил широко. Именно тогава английският изобретател Томас Мастерс измислил машината за сладолед. През 1904 година в Сент-Луис се провела международна изложба на сладоледа, на която се демонстрирал първият автомат за вафлени кофички за сладолед. Така се появил сладоледът в кофички или фунийки, наричан "кифличката на ескимоса". След 4 години започнали да произвеждат и сладолед на клечка.

Якоб Фусел започнал серийно производство на сладолед в Северна Америка в Балтимор, Мериленд, през 1851 година , който днес е известен като бащата на американската сладоледена индустрия. Около 1926 година бил усъвършенстван първият успешно работещ фризер с непрекъснато действие, който позволил да започне масовото производство на този продукт.

Уйлям Нелсън произвел първата партида сладолед на Гледстоун авеню в Торонто през 1893 година и неговата компания произвеждала на това място сладолед приблизително 100 години.

В Канада първият производител на сладолед е сладкарят Томас Веб от Торонто през 1850 година.

Дата: 10.03.2001 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Тайни | История на сладоледа
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.