Търсене:
Анасон звездовиден

Illicium verum

Звездовидният анасон е вечно зелено дърво с височина до 10 м и се отнася към сем. Магнолиеви. Произхожда от Китай, а се отглежда в тропическите страни. Сборният плод има звездовидна форма, дълъг е 10-17 мм, широк 4-5 мм и висок 5-17 мм. Във всеки отделен лъч на звездата (лъчите са 6-12, най-често 8) се намира по 1 лъскаво, червеникавокафяво, закръглено семе. В околоплодника се съдържат етерично масло, полизахариди, полифеноли, органични киселини и др.

Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Семето съдържа главно тлъсто масло и белтъци и затова няма аромат.

Звездовидният анасон стимулира отделянето на секреции в стомашно-чревния тракт, белите дробове и млечните жлези. Помага функциите на сърцето, действа слабо антисептично и противовъзпалително.

Етеричното масло и анетолът се употребяват предимно за приготовяне на напитки, най-вече ликьори.

Постоянната употреба на такива напитки, както и използването на сборния плод в по-големи дози може да предизвикат хронично отравяне (етеричното масло е токсично за централната нервна система). Поради това за препоръчване е на 1 л течност или ястие от 4 порции да се поставят по 2-3 лъча от сборния плод, които преди сервиране се отстраняват.

Понякога звездовидният анасон се заменя с японския звездовиден анасон. Плодът на последния съдържа до 1 % етерично масло. Не съдържа анетол и затова мирисът му е по-различен и не така приятен като анасоновия.

В медицината плодовете на звездовидния анасон се прилагат при кашлица, възпаление на устната кухина, зъбобол, при колики и газове в стомаха и червата, сърдечни смущения, за увеличаване на млякото у кърмачки. Приемат се стрити плодове на върха на ножа 3 пъти на ден преди хранене или 1-2 капки етерично масло 3 пъти на ден на гладно.

Плодовете се употребяват и за ароматизиране на чай от билки.

Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

Дата: 23.03.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Анасон звездовиден
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.