Търсене:
Доматът е летният фаворит на трапезата

Великият италиански писател Джани Родари преди много години измисли една странна зеленчукова страна. Тя беше населена с вкусни хора, а интригата, както обикновено, се въртеше между добрия и лошия герой. Симпатичният Лукчо беше добросъвестен поданик на тази зеленчукова република, а за министър-председател избраха червендалестия, лош и високомерен Дон Домат, който не виждаше по-далече от носа си.

Лятото ни застигна с пълна сила и като че ли все по-често посягаме към салатите, та били те солени или плодови. Особено важно място в тях заема червеният домат, който е основа на всяко лятно ястие. Той може да се консумира самостоятелно, когато сме много жадни, утолява жаждата ни със своя сладко-кисел вкус, а когато е в салата заема лидерското място в нея. Днес познаваме много и разнообразни сортове, като първенци по вкусови качества са т.нар. "биволско сърце" и "бизон". Това едногодишно растение от семейство картофови изминава през XVI в. дългият път от Южна Америка до Европа, където аристократите го отглеждат като декоративно растение. Случайно откриват оригиналния му вкус и започват масово да го консумират в Испания, Португалия, Италия и Франция. Българските градинари пренасят домата в средата на XIX в. и установяват, че най-добре вирее около Пловдив.

Доматът е основен продукт в салатите, пиците, спагетите, а освен това неизменно присъства в почти всички ястия на българската кухня като вкусова добавка. Така например не можем да свием лозови сърми или да напълним чушки, без поне един ситно нарязан домат и още един за капаче на пиперките. Рагуто и гулашът не могат без червения домат, а мусаката, задушеното месо, зеления боб или грахът плакия и т.н. без него не са вкусни. Най-хубав е червеният, узрял на корена домат, който има почти малинов цвят в зависимост от сорта и е с формата на ябълка. Тук, разбира се, има изключения, защото бледорозови, във формата на сърце домати са много месести и сладки. Те се използват предимно за салата и сок. Когато доматът се яде цял, той не се реже, но традицията на френската и испанската аристокрация е донесла до нас, че доматът се реже с остър нож но неръждаема стомана на тънки ивички. Подправката, която се използва към салата от домати, и пожелание малко олио.

Една от вкусните и разхладителни салати в горещите летни месеци е от домати и краставици, нарязани на тънки ивички, залети с олио, оцет и сол. Ако те заедно с чушката (може и люта) бъдат нарязани на кубчета, прибави се лук на ивички и се настърже бяло сирене, става прекрасна и неповторима шопска салата, неповторима мезе към изстудена гроздова или сливова ракия.

Ако искаме да изненадаме гостите си с предястие, избираме еднакви, средноголеми, добре узрели, но в никакъв случай меки домати. След като отрежем капачетата им, можем да пристъпим към пълнежа, който е различен по вкус и вид - диетично, леко и приятно.

Пълнените домати, подобно на яйцата, се поднасят предимно като предястие или на коктейли и приеми. Те са прекрасна добавка и украса към шунка, филета, коктейли, особено в горещите дни.

Салатите са смятани дълго време за аристократично ястие, тъй като били предназначени за богаташките трапези. Макар че у нас основната храна през лятото по селата е хляб, домат и сирене, салата в истинския смисъл на думата се е поднасяла само в богати къщи. Принц Домат имал отредено задължително присъствие в почти всички салати. На Апенините и във Франция в придворните кухни ги приготвяли като гарнитура към печеното месо.

Самата дума "салата" има френски произход и означава студено ядене от нарязан зеленчук, подправено със сол, оцет, растително масло, което се поднася като добавка към друго или основно ястие. Френските сосове към салатите са известни в цял свят. Да XVIII в., когато салатите са били от нежни листа с неутрален вкус, т.е. марули, французите предпочитали сол, черен пипер, сухо вино, или оцет, понякога лимонов сок, зехтин и ароматни подправки, а италианците - по-пикантни, лютиви и силно ароматни треви. С навлизането на незелени, листни зеленчуци и кореноплодните зеленчуци заливките стават по-специални и разнообразни. Френският сос с бяло вино има фин и изискан вкус и се предпочита от любителите на зеленчуци.

Източник: в-к Пътешествие бр. 12
Дата: 08.07.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Зеленчуци | Чесън | Доматът е летният фаворит на трапезата
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.