Търсене:
Сватбата на птиците
От твоя Валентин От твоя Валентин

През ІІІ век в Рим живял лекар, който се казвал Валентин. Наричали го гастрономически лекар, защото гледал да предписва вкусни лекарства. За да придаде по-приятен вкус на горчивите билки, той ги смесвал с мляко или мед, а раните промивал с вино. Свети Валентин бил и свещеник.

По това време царувал император Клавдий ІІ, който водел много войни. Императорът бил затруднен при набирането на нови войници и решил, че причината за това се крие в привързаността на мъжете към съпругите и семействата им. Затова забранил сватбите и годежите. Но Валентин тайно венчавал влюбените и се молел за пациентите си.

Веднъж при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Лекарят знаел, че слепотата била неизлечима, но й направил мехлем и обещал, че момичето отново ще вижда. Минало време, а девойката така и не продледнала. Но нито тя, нито баща и не загубили вяра и продължавали с мазането на очите.

Един ден римски войници нахълтали в дома на Валентин, унищожили лекарствата, а него го арестували заради религиозните му убеждения. Бащата на сляпата му пациентка искал да му помогне. Единственото нещо, което успял да направи, било да му занесе хартия и мастило. Валентин написал прощално любовно писмо на девойката, а след няколко часа го екзекутирали. Надзирателят предал бележката на дъщеря си, тя я разгърнала и открила в нея жълт минзухар. На нея пишело: "От твоя Валентин". Станало чудо – девойката прогледнала. Затова и днес картичките се подписват по този начин (истинското име не се пише, смята се, че получателят трябва сам да се досети, кой му изпраща валентинката).

През 496 г. римският папа Геласиус обявява датата на смъртта на светеца. От тогава 14 февруари става ден на св. Валентин.

Денят 14 февруари е наричан и Сватбата на птиците, тъй като се смятало, че птиците си избират партньор през втората седмица от втория месец на годината.

Дата: 13.02.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Хол | Празници | Сватбата на птиците
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.