Търсене:
Запазване естествения вид и текстура на дървените плоскости
Добре е, след като изсъхне първият слой, повърхността да се шлифова леко с шкурка №160-240 Добре е, след като изсъхне първият слой, повърхността да се шлифова леко с шкурка №160-240

Когато се желае на дървени части като врати, прозорци, подови дъски, шперплатови облицовки, щори, прозорци, стрехи и др. да се запази естествения им вид и текстура (фладер) на дървото, това се постига по следния начин.

За да се придаде на повърхността по-светъл цвят и да са подчертае ясно текстурата на дървото, то може да бъде избелено. Това се извършва чрез измиване с памучен парцал или гъба, натопена в разтвор, приготвен от 150-180 гр. хлорна вар, 40 гр. калцинирана сода и 1 л вода или с разтвор от 1 л 3 %-тна кислородна вода и 100 гр 15 %-ов амоняк. Когато се налага да се подсили естествения цвят на дървото, това се постига чрез байцване с воден разтвор на анилинови бои (байц).

Боята се разтваря в топла вода (до 10 гр. боя на 1 л вода), в зависимост от цвета на боята и желания тон. Разтворът се нанася с памучен парцал или гъба равномерно по повърхността. След като изсъхне избелената или байцвана повърхност отново се шлифова леко с фин гласпапир и се обезпрашава, после се намазва тънко и равномерно с безир или ленено масло с четка или мек памучен парцал.

Когато дървото има едри, груби пори, а се изисква повърхността да стане по-гледка, запълването им се извършва с поропопълнител, който се продава като готов фабричен продукт. Такъв може да се приготви от бързосъхнещи масла с безир, ленено масло и др, креда и суха боя с цвят, най-близък до цвета на дървото в съотношение 1:2 или 1:З. Поропопълнителната паста се нанася с мек памучен парцал, като се търка напречно, за да се запълнят като същевременно излишната паста се изчиства.

Така приготвената и шлифована повърхност може да се лакира с прозрачен маслен лак - бернщайнлак, алкиден лак, шлайфлак и др. Лакът се нанася с чиста четка за блажна боя два пъти. При първото лакиране лакът се разрежда с 30 % терпентин, а при второто - с 18-20 %. Добре е, след като изсъхне първият слой, повърхността да се шлифова леко с гласпапир №160-240, да се изчисти от праха и след това да се нанесе вторият слой.

При боядисване по този начин на дървени плоскости, изложени на външни атмосферни влияния прозорци, щори, балконски парапети, стрехи и др., поропълненето може да стане ненужно, а направо дървените плоскости да се покрият с два слоя ленен безир или безцветен алкиден лак, които имат по-голяма издръжливост на външни условия.

Дата: 14.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Хол | Ремонт | Запазване естествения вид и текстура на дървените плоскости
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.