Търсене:
Приказка за малкото аки

Имало едно време (или по-точно било изтръскано отнякъде) в гората едно ново малко акенце. То много приличало на едно друго малко аке, от една друга приказка, било като две капки роса с него. То също така било толкова малко и невзрачно, че мухите не искали да кацат на него.
- Ти не си никакво ако – подигравали му се те.
Новото малко ако било чело старата приказка за малкото акенце. То много искало да стане също така голямо, златисто и надалеч ухаещо ако. Знаело и за съвета на мъдрия бухал, че е достатъчно да направи някоя омацана работа. А каква по-голяма миризлива работа можело да има от това да се захване с политика, да управлява държавата и после да се оака. Това направило новото малко аке. То било толкова талантливо, че спечелило изборите и управлявало държавата почти четири години. Вече щяло да приключи мандата си, когато недоволният от управлението му народ напълнил площадите на градовете в държавата. Тъй като новото малко ако не обичало публично леене на кръв си подало оставката.
Погледнало се в огледалото, но за негово съжаление, си било все така малко и на нищо неприличащо ако. Натъжило се и решило да отиде при най-мъдрото животно в гората – стария бухал.
- Бухале, бухале – казало то. Какво да направя, за да стана голямо, златисто и надалеч миришещо акище?
- Ти не ме попита навремето. За да станеш голямо ако, трябва да се оакаш два пъти.
- Но, как да се оакам два пъти?
Въпросът увиснал във въздуха, тъй като мъдрият бухал вече бил отлетял.
Заплакало новото малко акенце. То не разбрало какво да направи.
Минало време. В една голяма, построена от малкото ако, зала имало събрание. Там то обещало, че въпреки недоволния от управлението му народ, ще се кандидатира да управлява още един мандат.
Не било свършило събранието, когато рояк от големи и гладни мухи вече го били наобиколили. Новото малко ако се погледнало в огледалото и що да види – вече не било онова малко, невзрачно и на нищо неприличащо аке, а голямо, хубаво, току що издрусано и надалеч миришещо акище.
Засмяло се новото малко ако. Мечтата на живота му най-после се изпълнила.

Източник: Любомир Петров
Дата: 01.10.2014 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Хол | Свободно време | Пресата | Приказка за малкото аки
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.