Търсене:
Сън като на бебе

Бременността не е болест, а нормално състояние за всяка жена, казват бабите. Да, но колкото и нормално да е това състояние, то има своите особености, към които бъдещата майка трябва да се нагоди.

Сънят е едно от "нормалните" неща, които претърпяват промени по време на бременността. В зависимост от това в кое тримесечие се намирате, може да се сблъскате с различни смущения в съня, за които е добре да знаете предварително.

През първото тримесечие е по-вероятно да ви се спи много, отколкото да страдате от безсъние. Това се дължи на високото ниво на някои хормони, които действат като приспивателно. Ако е възможно, спете толкова, колкото ви се иска.

Хубаво е да подремвате и през деня. Бъдете спокойна, желанието за много сън ще изчезне в края на третия месец.

Някои бъдещи майки се оплакват от безсъние в началото на бременността. Това се дължи най-вече на нормалните притеснения за плода, страха от спонтанен аборт и т.н. след първия преглед с ехограф, всичко се нормализира.

От третия до шестия месец ще се радвате на блажено спокойствие. Неразположението от първите месеци (гадене, сънливост) са изчезнали, притесненията за усложнения в началния стадий на бременността са минало и можете съвсем спокойно да си поспите.

Най-хубавото на второто тримесечие е, че можете все още да спите в каквато поза искате, дори и по корем. Плодът се нагажда според положението на тялото ви и не трябва да се притеснявате, че ще го смачкате или нещо такова.

Последните три месеца далеч не са така розови като предишните. Коремът ви вече е много голям и не ви удобно нито по гръб, нито по корем.

Сънят ви често се прекъсва от движенията на бебето или от това, че ви се ходи до тоалетна.

Направете всичко възможно да не натрупвате умора преди раждането. За да не влошите положението, не си поставяйте за цел да заспите, а просто почивайте със затворени очи. Сънят ще дойде сам.

Ако усещате схващане или изтръпване на краката, масажирайте ги внимателно по дължината на мускула. Изпънете петата като лекичко придърпате пръстите на краката към вас докато болката изчезне.

Ако схващанията са чести, посъветвайте се с лекаря си, защото може тези проблеми да се дължат на липса на магнезий или витамин В.

Преди да си легнете, можете да си направите студен воден масаж на краката, за да успокоите подутите вени. Дръжте краката си на около 5-10 сантиметра по-високо от останалата част на тялото, за да подобрите кръвообращението.

Парещото чувство в стомаха и гърлото могат да ви държат будни дълго време. Посъветвайте се с лекаря си за различните видове лечение на стомашните киселини и намалете храните, които ги причиняват.

Вечеряйте нещо леко, вземете гореща вана и изпийте в леглото чаша топло мляко с мед. Всички тези малки тайнства помагат да се успокоите и да се настроите за сън. Избягвайте естествено кафето, чая и цигарите.

Всички бременни се притесняват за бъдещите си деца, за това дали ще бъдат добри майки, дали всичко на бебето ще е "нормално" и т.н. Тези тревоги са напълно естествени, но за да не ви навестяват всяка нощ, е добре да ги споделите с някоя приятелка или с акушерката. Когато през деня изкажете на глас тревогите, ще видите, че повечето от тях са съвсем безпочвени.

Дата: 01.10.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Сън като на бебе
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.