Търсене:
И без силни лекарства тялото се ремонтира само
Заседналият начин на живот може да е причина за болки в гърба Заседналият начин на живот може да е причина за болки в гърба

Пътувате в жегата с кола на отворен прозорец или при надут климатик. Резултатът е схващане. Навеждате се, за да извадите куфара от багажника, и се сецвате. Подобен сценарий може напълно да провали отпуската ви.

Има стотици варианти, по които това може да се случи и на работното място. Ако седите часове наред зад компютъра, в средата на работния ден ще почувствате, че не можете да мръднете. Гърбът ви е като на динозавър - очаквате шиповете да прокарат навън.

Поне 70 % от хората имат болки в гърба, при 1/3 те стават хронични и поглъщат 25 % от болничните, а 90 на сто от операциите са излишни, сочи световната статистика. Силните медикаменти също не са решение. По-разумно е да се пробват средства, които успокояват болката и отпускат напрегнатата мускулатура. Нужно е, разбира се и много търпение.

Може да се опита с масаж или загряване, в зависимост от това какви са оплакванията и коя от процедурите облекчава състоянието.

Помагат билки, като гръмотрън, седефче, жълт кантарион и корени от репей и кора от върба. От тях се прави отвара. Другият природен еликсир се приготвя от корени от черен оман и мас. С него болните места се мажат.

До 80 % от хората не знаят защо имат проблеми с гърба. Наистина често не може да се открие определена причина за страданието. Неправилната стойка и стресът могат да причинят напрягане на мускули, връзки и сухожилия, а дразненето им задейства рецепторите за болка. Хората с наднормено тегло, но с добре тренирана мускулатура на гърба, имат толкова оплаквания, колкото и слабите. Заседналият начин на живот може да е причина за болките в гърба, но не винаги. От болки в гърба са страдали и в Средновековието, когато са имали значително по-големи физически натоварвания.

Днес знаем, че най-доброто за гръбнака са упражненията за стягане и отпускане - стретчинг и релаксация, които се редуват. Само така мускулите, съединителната тъкан и хрущялът получават необходимите хранителни вещества.

Всичко, от което се нуждае гърбът, може да се набави с добре балансирано хранене. То включва поне 200 г плодове, 200 г зеленчуци или 50 г листни зеленчуци. Пределно ясна е препоръката за здравословно хранене на проф. Барнард: най-много 2 пъти в седмицата да се консумира месо, поне веднъж риба - сардина, херинга, тон, паламуд или цаца. Всеки ден да изяждаме по една ябълка, а още по-добре ряпа, моркови, зеле или гулия. Задължителна е кашата от овесени ядки, която разнообразява менюто 3-5 пъти седмично. Когато има 2-3 излишни килограма, може да се справим без диета, достатъчно е периодично да се правят разтоварващи дни.

Гръбнакът се храни, когато се движим. Междупрешленният диск може да се сравни с гъба. Тя трябва да се притиска и да се отпуска, за да може хранителните вещества да стигнат до всички клетки. С други думи за доброто хранене на гръбнака е необходимо движение. На Запад има клиники, където лекуват с движение - 5 седмици наред по 8 часа дневно силови тренировки. Те се редуват с интензивни психологически занимания и усвояване на техники за релаксация, защото психиката определено има роля в развитието на гръбначните заболявания.

Покоят не лекува. Гръбнакът не бива да се щади прекомерно. Само един пример: европейски изследователи с учудване установили, че в изостаналите части на Африка, където населението масово пренася товари на глава, няма гръбначни проблеми. Един ден покой води до загуба на 3 % от мускулната маса. И обратно - ако се приложи натоварване, подобно на това в специализираните клиники, е възможно възстановяване при 63 на сто от вече инвалидизирани пациенти.

Източник: д-р Атанас Михайлов
Дата: 09.07.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | И без силни лекарства тялото се ремонтира само
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.