Търсене:
Инвестирай в себе си през зимата
Всеки иска да изглежда добре в бански Всеки иска да изглежда добре в бански

Няма да ви говорим за това колко е да инвестираш в образованието си. Сега на дневен ред е нещо дори по-важно, най-ценният актив – здравето. Но колко струва здравословният начин на живот? Този въпрос е винаги актуален, но през зимните месеци стои с още по-голяма сила, защото студеното време ни подтиква към заседнал живот, а многото празници - към претоварване на организма с храни и алкохол. Ето защо сега е особено важно да поддържаме спортен и хранителен режим – и от здравна гледна точка, но за самочувствие – все пак, лятото е само след 6-7 месеца, а всеки иска да изглежда добре в бански.

Спорт

През последните години в България навлизат все повече спортове, но практикуването им на открито през зимата не е особено популярно. Действително, ако имате необходимата воля и не се притеснявате от ниските температури, спортният ви режим може да не ви струва и стотинка. Повечето хора обаче предпочитат да тренират на закрито, като и до днес най-популярното спортно занимание в зала си остава фитнесът и по-дамските аеробика, каланетика, пилатес и др.

Много фитнес центрове предлагат цял комплекс от услуги, които включват сауна, масажи и т.н. Ако сте решили да се захванете сериозно с физически занимания, най-добрият вариант е да си вземете членска карта за даден фитнес център. Цените на месечните карти в големите фитнес центрове започват от 25 евро, като с допълнителните екстри могат да надхвърлят 50 евро. Извънредните разходи са свързани обикновено със съставянето на индивидуална програма за трениране или хранителен режим, които струват 10 - 20 евро.

Моят дом е моята... зала

Друг вариант е да обзаведете дома си с необходимите фитнес уреди. От една страна, това е инвестиция, която в дългосрочен план се изплаща, а и ви спестява постоянните посещения на фитнес центрове, резервациите в натоварените часове и други неудобства. Минусите са, че специалните съоръжения за фитнес са доста скъпи, а и заемат много място, което е допълнителен проблем. Ако държите пък на полезните кардиотренировки в домашни условия, ще трябва да предвидите една по-серизона сума за съответния уред (освен ако не сте любители на скачането на въже). От всички специализирани уреди най-евтино излизат степерът и велоергометърът, докато пътеките за бягане са доста по-скъпи и цената им може да стигне и няколко хиляди лева. Трябва да имате предвид, че често тези уреди имат и ограничение откъм максималното тегло на трениращия.
Има обаче и по-изгоден вариант - да си набавите само най-необходимите уреди, с които (с малко въображение) могат да се изпълняват повечето базови упражнения за всички мускулни групи.

Бюджетна екипировка

чифт гири - 10 евро
дъмбел - поне 20 евро
пружина за разтягане - 10 евро

Тези уреди са напълно достатъчни за базова тренировка на горната част на тялото. Допълнително може да инсталирате лост за набиране, чиято цена в магазините е около 30 лв., а необходимата за загрявка и аеробика швейцарска топка лесно може да се намери за 25 евро.

Спорт и с приятели

Фитнесът далеч не изчерпва всички възможности за спортуване на закрито (всъщност той дори не е спорт в общоприетия смисъл). Все по-голяма популярност в България набира футболът в зала, въпреки че все още сравнително малко спортни центрове предоставят минитерени на закрито. Цената за час е около 60-70 лв, въпреки че в някои градове в България може да се намерят и оферти за по 15 евро на час. Недостатъкът тук е, че заради ограничения брой на съоръженията залите обикновено са резервирани предварително и места се намират трудно.

На закрито могат да се практикуват и други спортове като плуване, тенис на корт или спортно катерене. Последното се радва на все по-голям интерес, а повечето клубове предлагат изгодни членски карти с месечна вноска около 20 евро, в която е включена и нужната екипировка.

Няколко предложения и ориентировъчни цени

Фитнес месечна карта 25 евро
Футбол в зала 30 евро на час
Спортно катерене 15 евро за месечна карта
Закрит басейн 3 евро на посещение

Полезни съвети

  1. Правилният хранителен режим е също толкова важен, колкото и спортът. Липсата на достатъчно плодове и зеленчуци през зимата насочва много хора към тежки и консервивани храни, които не съдържат необходимите минерали и витамини, а могат и да повлияят на фигурата. Ето защо е важно да подбирате какво точно консумирате – залагайте на сезонните плодове и зеленчуци като круши, зеле или моркови. Въздържайте се от покупка на плодове, на които сега не им е сезонът – например дини, тъй като има вероятност да са обработвани с химически препарати.
  2. Колко струва да се откажеш от пушенето? Едномесечен курс за отказване на цигарите с един от най-популярните медикаменти у нас за тази цел излиза 20 лв. На сайта tabex.bg дори има калкулатор, който изчислява колко спестявате всеки месец, ако вместо цигари използвате този продукт. Малко по-скъпо излиза отказването с никотинови дъвки или лепенки.
Дата: 08.12.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Инвестирай в себе си през зимата
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.