Търсене:
Седенето до 3 часа на ден удължава живота с 2 години
Ако ограничим времето, в което седим до 3 часа на ден, можем да удължим живота си с 2 години
Ако ограничим времето, в което седим до 3 часа на ден, можем да удължим живота си с 2 години

Американски учени твърдят, че ако ограничим времето, в което седим до 3 часа на ден, можем да удължим живота си с 2 години. Същото е и с гледането на телевизия – по най-много два часа на ден - може да добави 1.4 години.

Според европейски експерти американските изчисления, които са базирани на пет различни проучвания, не са достатъчни, за да предскажат персоналния риск. А и препоръките са нереалистични.

"Това изследване е на групи от хора и не казва какви са последиците за хората поотделно от ставането от дивана. Има логика бъдещите поколения да имат полза от това да се размърдат повече, но много малко от нас в момента прекарват по-малко от 3 часа седейки. Това е прекалено оптимистична прогноза" - смята професор Дейвид Шпигелхалтер, експерт по изчисляване на рискове в университета Кеймбридж.

Препоръките за възрастните са да правят поне два и половина часа упражнения, като каране на колело или бързо ходене, както и няколко серии от мускулни упражнения – вдигане на тежести или просто копане в градината, но дори да спазват тези препоръки, повечето хора все пак са предимно в седнало положение в работа.

Все повече изследвания предполагат, че колкото повече време се прекарва в седнало положение, толкова по-малко здрав става организмът. Някои научни трудове са представили връзката между гледането на телевизия заболявания, като диабет и сърдечни болести.

Но да се намери връзката не е същото като да се докаже, че едното води до другото. И последното изследване не твърди да е намерило доказателството и учените сами смятат, че в изследването има известни пропуски. То е направено върху голяма извадка – 167 000 души, което не позволява да се направи разлика между различните начини на живот на хората. Не е ясно колко от участниците са били здрави, от самото начало или колко от тях са имали някакъв здравословен проблем, заради които им се налага да седят по-дълго време.

Д-р Питър Катзмарзик и проф. И-Мин Лии, които са обработили данните от запитването, отбелязват, че изчисленията им са предимно теоретични. Според тях, времето, прекарвано пред телевизора, отвлича вниманието от по-здравословни дейности. Едно от заключенията на изследването с важни последици е, че средно хората прекарват поне половината си ден в седлано положение. Учените очакват това да помогне на специалистите да направят по-адекватни препоръки към пациентите си.

Препоръки:

  • хората трябва да бъдат активни всеки ден
  • упражненията могат да бъдат по малко всеки ден или на една или две големи серии
  • пражненията трябва да се поне 150 минути на седмица, със средна натовареност, като карането на колело
  • правете всяка седмица 75 минути интензивни упражнения, като бягане или тенис
  • упражнения, които стягат основните групи мускули, трябва да се правят поне два пъти на седмица
Източник: BMJ Open
Дата: 09.07.2012 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Здраве | Седенето до 3 часа на ден удължава живота с 2 години
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.