Търсене:
И хъркането може да убива
Хъркащият не се чувства работоспособен и успешен, дори няма желание за забавления Хъркащият не се чувства работоспособен и успешен, дори няма желание за забавления

Всеки втори човек на Земята хърка и затова състоянието се приема за нещо нормално. Дори често хъркащият става повод за закачки и подигравки от страна на околните. Понякога хъркането може да е признак на сериозно заболяване - сънна апнея, което да доведе до усложнения и дори, макар и в редки случаи, до смърт. В превод от гръцки странната дума означава "без дишане" и наистина оставя човек без дъх. Обикновено прекъсването е около 10 секунди, но са известни случаи, когато дишане спира в продължение на цяла минута.

Обструктивната сънна апнея, която представлява смущаване на дишането по време на сън поради стеснение на горните дихателни пътища, дава отражение върху общото здраве на пациента. Силното хъркане е може би най-очевидната проява на това състояние. Този "безобиден" симптом обаче всъщност може да говори за сериозен здравословен проблем, който да увреди сърцето и сърдечно-съдовата система, като предизвика хипертония, сърдечна недостатъчност и ритъмни смущения. От друга страна, е добре известно, че повишената дневна сънливост (друга изява на това заболяване) може да доведе до фатални транспортни и битови инциденти и травми. Да не говорим, че влошава и качеството на живот на човек. Той не се чувства работоспособен и успешен. Дори няма желание за забавления.

В повечето случаи, освен когато сънната апнея се дължи на неврологични заболявания и лицеви аномалии, хората, страдащи от заболяването, имат общи характерни черти. Те обикновено са с наднормено тегло, имат къса и дебела, масивна шия. Обичат да се хранят обилно и вечер консумират алкохол, макар и в малки количества, за да заспят по-лесно (тъй като постоянно се чувстват уморени и недоспали), а всъщност алкохолът и приспивателните само влошават синдрома.

Хъркането, с прекъсване на дишането и дневната сънливост, са едни от явните симптоми на обструктивната апнея. Един от примерите, давани от някои автори за известен пациент с това заболяване, е Наполеон, изобразяван на портрети със закръглено лице и коремче, къса шия и с прословутата му способност да спи на коня си. Това, че той е бил доста деен, е по-скоро изключение, а не правило за страдащите от този проблем.

За съжаление децата също боледуват от обструктивна сънна апнея. Като изключим тези с генетични дефекти и лицеви аномалии, най-често това са малчугани с твърде уголемени сливици. Обикновено те имат неспокоен сън, въртят се в леглото, заемат неестествени пози, докато спят, имат нощни напикавания и хъркат силно. През деня са разсеяни, непослушни или сънливи, зле се развиват в училище. Това е и едно от основните показания за необходимост от операция на сливиците. И сериозен повод за консултация с лекар.

Окончателната диагноза на болестта обикновено се поставя в сънна лаборатория, но изследването на пациента изисква координацията на различни специалисти и особено консултация с лекар по уши, нос и гърло (УНГ). Неговата задача е да устави нивото на промените и наличието на деформации и стеснения на дихателния път, които могат да влошават протичането на заболяването. В резултат на това могат да се предприемат оперативни интервенции, които да отстранят апнеята, да смекчат протичането й или да подобрят резултатите от използването на специален апарат, който подпомага дишането на човек през нощта. Трябва да се подчертае, че няма една операция, която да е подходяща за всички случаи - зависи от степента на заболяването. Апаратът е златен стандарт за лечение, но дали ще се приложи зависи от готовността за пациента да го използва редовно и продължително, както и да се откаже от вредните си навици.

У нас вече има доста кабинети, които разполагат с необходимата техника и специалисти за лечение на сънната апнея. В Пловдив хората с подобни проблеми могат да потърсят помощ в университетската болница Св. Георги.

Дата: 14.04.2008 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Легло | Секс | И хъркането може да убива
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.