Търсене:
Шалът, като белег на стил или топлина и елегантност в едно
Шаловете с лекота и фантазия приемат различна форма и изпълняват оригинални функции Шаловете с лекота и фантазия приемат различна форма и изпълняват оригинални функции

В СССР този аксесоар се смяташе за буржоазна отживелица, но все пак сe носеше от деца и жени

Колкото по-студено става навън, толкова повече копнеем за топлина и уют. В края на есента, усещайки все по-настойчивия полъх на зимата, ни се иска да се загърнем в шал, който не само да ни сгрее, но и да се почувстваме с него стилни и елегантни.

Историята на този оригинален аксесоар започва преди повече от 2000 години. Тогава шалът не е утвърден символ на вкус. Сега обаче той, така да се каже, свири първа цигулка в гардероба на всеки изкушен от модата съвременник. За първи път, като предпазваща от вятър кърпа, вързана на лицето, го използват китайските воини. Най-близкият предшественик на днешните шалове се появява в древен Рим - докато извършват походи към Галия и Германия, легионерите се опитват с тяхна помощ да стоплят врата и раменете си от необичайния за тях студ.

След разпада на империята езикът и традициите на Рим, в това число и носенето на шал, са наследени от средновековните румънски племена. Оттам той стига до Хърватия, а през 1648 г. воините на страната заминават за Париж, за да отпразнуват победата над турците. Разбира се, всеки от тях има вързан на врата шал...

Униформата на висшето руско командване по времето на Петър I в началото почти с нищо не се различава от тази на обикновените войници. Първият йерархичен елемент в армейското облекло е именно офицерският шал.

При царуването на Павел I се въвеждат строги критерии и правила, отнасящи се за външния вид на придворните, антуража и военните. Всякакви волности в използването на аксесоари са абсолютно изключени. Дори офицерската униформа е лишена от шал. По ирония на съдбата оръжието на убийството на Павел е именно забраненият от него детайл от облеклото.

Модата на шаловете в най-близкото минало е възродена от Марчело Мастрояни, който просто ги обожава. По същото време в Съветския съюз този аксесоар се смята за белег на буржоазията и лековатост, затова се разрешава да го носят само деца и жени. Сега шаловете се нареждат сред основните модни детайли в тоалета и на мъжете, и на жените. Изключителното им разнообразие може да се наблюдава в сериала Сексът и градът.

Шаловете с лекота и фантазия приемат различна форма и изпълняват оригинални функции. Ако коприненият в продължение на няколко века си остава непреходен символ на изтънченост и елегантност, то вълненият или кашмиреният стопля притежателя му в хладен есенен или зимен ден. Шалът предпазва от настинка, добавя естетика и изтънченост на тоалета, освежава цялостното излъчване и визията на стопанина... Но която от тези роли и да се наложи да изиграе, този чудесен аксесоар винаги приповдига настроението.

Дизайнерите препоръчват през зимата шаловете да са с ярки разцветки, да съдържат смели препратки към някои животни (змия, крокодил, котка), да имат оригинални възли, да се използват плетените, както и модели с нежни цветя, уникални шарки, изненадващи бродерии и т.н.

Размерът и формата им са също толкова разнообразни, както и цветовете. Може да се намери квадратен, правоъгълен, триъгълен и дори кръгъл шал с процеп за врата по средата. Материите варират от смятаните за елитни коприна, жоржет и кадифе до меките и топлите от кашмир, ангора и вълна. И суетните почитатели на свръхмодерното, и децата, и по-възрастните винаги са готови да си сложат дълъг плетен шал с ресни по краищата.

Този универсален аксесоар може да се носи с каквото душа желае. Тук вариантите се ограничават само от финансовите възможности и полета на фантазията. Яркият копринен - тип кърпа, помага да се прикрие несполучливата прическа, изключително е подходящ почти за всеки сезон и придава на притежателя му нежност, загадъчност и шик. Широките ярки шалове може да се носят като пончо или наметало и практически променят тоалета до неузнаваемост.

По-малките, подбрани в тон с част от облеклото, идеално подчертават не само цветовата гама, но и говорят за уникален стил и добър вкус. Копринените, вързани по оригинален начин, отвличат вниманието от по-обикновените блузи или пуловери.

Шалът може да се носи по много начини, най-важното е да не дразни окото, да пасва на цялостната визия и да е подходящ за съответните случаи. На официалните събития този аксесоар се намотава класически небрежно около врата или, напротив, се връзва на усукан възел. За лекомисленото настроение, преминаващо в откровен флирт, той допринася по най-неочакван начин, ако е поставен на талията. Женственото начало идеално се подчертава с шал, защипан със стилна брошка. Някои дизайнерски творения, декорирани по уникален начин, предоставят свободата да се възползваме от чужди идеи и умения във връзването им, без да губим време и усилия.

Изкушените от най-новите тенденции в модата вероятно вече са забелязали появата на ароматизирани шалове. Те са изработени от специфични материи, които отделят приятна миризма при допира с кожата. Подобни модели веднага се превърнаха във фаворити на холивудски звезди, световни знаменитости и обикновени богаташи.

Един от последните писъци на сезона са шаловете с елегантни, все едно избледнели от яркото слънце шарки. Този детайл придава на всякакви тоалети стил и чар. Актуални са и моделите със засукани цветни мотиви или строги геометрични фигури. Специално внимание заслужават модерните този сезон уникални разцветки, наподобяващи прочути световни забележителности - мрамора на Тадж Махал, плетеницата на Айфеловата кула, плочките на Червения площад... За търсещите нещо екзотично и неповторимо се предлагат шалове, украсени със скъпоценни камъни като аметист, корал или лазурит. Изработените ръчно също са доста търсени, заради факта, че никой друг няма да има същия модел, а оригиналните шевове и бродерии по тях са запазеният знак на майстора.

Кашмирените шалове не само чудесно допълват тоалета, но и подчертават неговата оригиналност. Няма нищо по-топло и елегантно от модели, създадени от тънка мериносова вълна. Разцветките са изключително разнообразни - шоколадовокафяви, тъмносини, с орехови нюанси, бежови... Особено стилно изглеждат шалове от кашмир, украсени по краищата с кожени детайли. Може да се направи поръчка за монограм или за избродиране на инициали.

Много търсени и популярни сред индийските големци и аристокрацията са шалове, създадени от вълната на кози, които пасат на хималайските склонове. Сръчните ръце на непалските майстори изтъкават истински шедьоври от нея. Когато към козята вълна се добави коприна, шаловете стават изключително меки и придобиват допълнителен блясък. А уникалните гънки, присъщи само за модели от този вид, са доказателство за превъзходното качество на използваните съставки.

Източник: Альона Нейкова
Дата: 24.11.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Облекло | Бельо | Шалът, като белег на стил или топлина и елегантност в едно
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.