Търсене:
Кратка история на седящата тоалетната
Ако имаме "порцеланов трон" във къщи, най-добрият вариант е да се подмени с клекало Ако имаме "порцеланов трон" във къщи, най-добрият вариант е да се подмени с клекало

От незапомнени времена човек е заставал в клекнала стойка при дефекация. И до днес децата от всички култури инстинктивно приемат това положение на тялото за да се облекчат. И колкото да изглежда необичайно за някого, който е прекарал целият си живот лишен от тази естествена опитност, това е природният начин, по който човешкото тяло е създадено да функционира.

Модерната тоалетна-стол е неотдавнашна измислица. Става популярна първо в Западна Европа преди по-малко от два века и то по случайност. Изобретена в Англия, от дърводелец и тръбопроводчик, и двамата без грам понятие от физиология, тя бива инсталирана в първата вътрешна тоалетна. "Порцелановият трон" бързо навлязъл в употреба, тъй като седящата стойка изглеждала по-достойна от клекналата – по-прилягаща на аристократи и царе.

Още два фактора подпомогнали възприемането на новия "воден клозет" (WC). Първият бил, че в стремежа си да модернизира съществуващите санитарни условия, обществото приело, че седящите тоалетни са единствена алтернатива за водна тоалетна. Това предположение било неправилно, тъй като редом с "порцелановите тронове" били създадени „клекала”.

Вторият фактор е, че през XIX век в Англия всякакви открити дискусии по темата се смятали за крайно неприлични. Множество лекари още по онова време са изразявали сериозна загриженост за неестествената поза на тялото свързана със седенето на тоалетната, но подобно на новите дрехи на царяя, това било немислимо за публично обсъждане. Вместо това британците избрали в името на модата да се насилват с изкривени гримаси върху неудобните си и неефективни нововъведения.

Остатъка от Европа, също както Австралия и Северна Америка, скоро последвали примера, инсталирайки седящи тоалетни във всички нови сгради, тъй като ни най-малко не искали да изглеждат нецивилизовани или по-изостанали от Великобритания – най-могъщата и влиятелна империя за времето. И така, само за няколко десетилетия по-голяма част от индустриализирания свят възприел "Новият Трон на Царя".

И днес много доктори отдават отклонението от естествения начин на функциониране на човешкото тяло като причина за няколко често срещани заболявания. Сравнени с "неразвитите" страни, хората от цивилизованите нации имат видимо по-високи нива на заболеваемост от апандисит, хемороиди, рак на червата, рак на простата и възпаления на червата.

Да разберем сега как съвременната тоалетна може да причини тези заболявания. В края на статията има илюстрации, към които често ще се обръщаме за нагледно обяснение.

Източник: Vife
Дата: 12.09.2001 г.
Всичко за дома
2 мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Баня | Тоалетна | Кратка история на седящата тоалетната
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.