Търсене:
Клинични изследвания сравняващи седенето с клеченето

През април, 2002 г. ирански радиологист д-р. Саед Рад публикува изследване сравняващо ефективността на седенето и клеченето при дефекация. Едно от заключенията му е свързано с тип херния, позната като ректоцела (rectocele), която представлява изпъкналост на предната стена на ректума във вагината.

Тридесет човека взимат участие в експеримента – 21 мъже и 9 жени, на възраст от 11 до 75 години. Всеки пациент получава бариева клизма, така че вътрешната механика на дефекацията да може да се фотографира на рентгенова снимка. Направени са снимки в клекнала и седяща поза.

Използвайки тези снимки, д-р. Рад измерва ъгъла, където края на ректума се съединява с аналния канал. В тази точка на свързване се намира мускул, наречен "пуборектална примка" който предотвратява изпускане. Д-р. Рад открива, че когато доброволците използват седящи тоалетни, средният ъгъл в тази точка на сгъване е 92 градуса, което изисква от тях напъване. Когато използват клекало, измереният среден ъгъл бил 132 градуса. При някои ъгълът изчезвал напълно, правейки прохода идеално прав.

При използването на клекала всички доброволци съобщават за пълна евакуация: "Разхлабването на пуборекталната примка е лесно а изправянето на ректума и аналния канал подпомага евакуацията. Аналният канал се разтваря широко и не се забелязва прегъване в края на ректума."

В седяща поза, "се забелязваше видимо прегъване в края на ректума, предразполагащо го към ректоцелна формация (rectocele formation), а разхлабването на пуборекталис беше непълно." Всички участници в експеримента съобщават за усещане за непълна евакуация в седяща стойка.

Д-р. Рад заключава, че клекналата поза е по-удобен и ефективен начин за евакуация на червата.

Всеки лекар и физиолог ще се съгласи, че клечането е най-естествената и здравословна поза за изхождане. Това е и заключението на професор Александър Кира от Корнелския университетски център за изследване на бита и околната среда, които провежда седем годишно изследване върху дизайна на съвременната тоалетна. Книгата му от 1976 година "Тоалетната", съдържа множество цитати от западни учени, които не одобряват седящата поза за изхождане.

Д-р. Уилиам Уелс в статията си "Скритото престъпление на Порцелановия Трон" казва:

Дизайна на съвременната тоалетна е създаден при абсолютно незачитане на анатомията на човешкото тяло. Върху конвенционалната западна тоалетна се упражнява натиск във корема чрез изтласкване на диафрагмата надолу по такъв начин, че всичките органи се увисват надолу а илеоцекалната клапа е недобре затворена.

Модерната тоалетна парализира коремните мускули. Тези мускули рядко се използват от обездвижения човек, но когато той е седнал на обичайната водна тоалетна, той и да иска не може да ги използва пълноценно.

За заключение можем да кажем че през последните 150 години, хората от западния свят са станали неволни участници в експеримент. Те са били принудени да усвоят седящи тоалетни, докато останалите две трети от света (контролната група) продължават да използват естествената клекнала поза.

Резултатите показват очевидна разлика в чревното и урологично здраве при двете групи. Следните болести са изключително характерни за западния свят: апандисит, рак на червата, увеличение на простата и рак, дивертикулоза, инконтиненция на мехура, хемороиди и inflammatory bowel disease.

Не подозирайки за този експеримент, западните доктори опитаха да припишат несъответствията на хранителните фактори. Ала опитите им да докажат, че диетата е водещ фактор не успяха. При все това са единодушни, че това са болести на западния свят. Озадачени от имунитета в развиващите се държави те не знаят как да го постигнат в нашето общество.

Много средства и труд се хвърлят за изследвания и откриване на причината за тези заболявания. Въпреки усилията прогреса на традиционната медицина в тази насока е малък. Поради навика си да изследват всяко заболяване поотделно учените са пропуснали да забележат важно съвпадение – непознатите преди заболявания изведнъж стават общоразпространени през последната половина на XIX век. А това веднага навежда на въпроса "Толкова много нации, всяка с различни навици, обичаи, храна, начин на живот. Какво е общото, което се е променило при всички тях?" Очевидният отговор е: "начинът на дефекация". По-горе разгледахме как всяко заболяване е анатомично предопределено от този факт. И връзката между двете се потвърждава от липсата на заболяванията всред "клечащите нации". Една такава нация са и японците – народ известен с дълголетието и интелигентността си. В мъдростта си те не са предали традициите си и не са приели „трона на царя” в името на модата а до ден днешен масово се използват клекала от типа показан на снимката в дясно.

Тук някои биха се запитали: какво да правя като имам "порцеланов трон" във вкъщи. Най-добрият вариант е да се подмени с клекало. Но ако нямате възможност, може да се направи стойка, като тази отдолу.

Бъдете здрави и помнете: истинските неща винаги са прости.

Диаграма на пуборекталния мускул
Диаграма на пуборекталния мускул
Източник: Vife
Дата: 21.08.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Баня | Тоалетна | Клинични изследвания сравняващи седенето с клеченето
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.