Търсене:
Седене или клечане?
Дебелото черво завършва с разширение, което се нарича ректум Дебелото черво завършва с разширение, което се нарича ректум

Малко анатомия

На края на дебелото ни черво се намира разширение, което се нарича ректум. Когато се запълни ние изпитваме познато чувство, че трябва да отидем до тоалетната. И за да не стане авария докато намерим подходящо място, природата мъдро ни е устроила така, че когато вървим или сме седнали, тръбата (аналния канал), през която отпадъците излизат навън, е затворенa със специална примка и прегънатa така, както сгъваме градински маркуч за да спрем струята.

А как се отваря? Това го знае всяко дете - достатъчно е да клекнете и примката автоматично се разхлабва. Тогава проходът се освобождава и отпадъците могат да бъдат безпрепятствено изхвърлени навън.

Къде е проблема?

Проблемът е в това, че съвременната тоалетна-стол не е конструирана с оглед физиологичните ни особености. За да се изходим ние сме принудени да седнем на нея. А вече знаем, че само когато сме клекнали, ректалният проход е освободен. Когато седим той е прегънат като маркуч под 90 градуса и е стегнат от примка.

Представете си, че вземем една тубичка с паста за зъби, прегънем я през средата, защипем отвора й и започнем да я изтискваме. Пастата ще излиза бавно, с много повече усилия от нормалното. А ако я стиснем по-силно може дори да се спука от горния край, защото налягането става високо. Точно това се случва с нас всеки ден, когато седнем на тоалетната. Ректалният ни проход е прегънат под ъгъл и стегнат с пуборектална примка. Нужни са допълнителни усилия за да изтласкаме отпадъците през стеснения канал. Ефекта е опустошителен. Прекомерните напъни ден след ден увреждат стените на аналния канал, а той няма рецептори за болка и не усещаме какво става там. Увеличеното налягане изтласква отпадъци обратно в тънките черва, замърсявайки ги. Изхождането става непълно и в червата остават отпадъци, които се просмукват обратно в кръвта, замърсяват я, а тя разнася отровите по органите. Така, сами си причиняваме цял букет болести.

Запомнете! Както природата е устроила тялото ни да спи в легнало положение, така е предвидила да се облекчаваме в клекнало положение. Тялото е безценен инструмент, резултат от милиони години еволюция. То има потенциал на живот 120 и повече години, а повечето измежду нас едва успяват да изкарат дори половината и напускат този свят болни и грохнали, защото са замърсили, отровили и съсипали тялото си.

Уви, човекът изглежда е единственото същество на Земята, което в глупостта си върви срещу собствената си природа и така си докарва само болести и страдания. А всичко е толкова просто...

Източник: http://squat.beinsa.info
Дата: 16.03.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Баня | Тоалетна | Седене или клечане?
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.