Търсене:
Баните на Римската империя

Сенека пише, че римляните в ранното си битие мразели да се мият и къпят. Те си потапяли ръцете до лактите и краката до коленете. В много къщи край кухнята имало сглобено примитивно банско помещение. Къпането за жените ставало преди пазарни дни, а мъжете задължително го правели по празниците. Чрез постепенния си досег с елинския свят римляните постепенно поставят строежа на частни и обществени бани в култ. По времето на Римската империя имало три места, където всички граждани без робите можели да се почустват, макар и за кратко време, равнопоставени - това са форумът, амфитеатърът и банята. Неслучайно на един надпис на римския площад в Тимгад (дн. в Алжир) пишело: "Ходи на лов, къпи се много, забавлявай се и се смей - това е животът." Императорите строели големи бани, наричани терми. Целта била да се създаде максимално удоволствие за къпещите се и особено за тези, които били богати.

По времето на Юлий Цезар живял един търговец на име Сергий Ората. Той продавал миди и понякога риба. През студените месеци обаче стоката му измръзвала. Тогава му хрумнала идеята да иззида басейн върху тухлени подпори във вид на колонки. В малко помещение отдолу сложил меден казан с вода, който загрял. Парата отивала под дъното на повдигнатия басейн и го нагрявала. По-късно римските архитекти усъвършенствали изобретението на Ората и в баните и богатите жилища правели вече стените двойни. Отдолу въздухът преминавал между кухите стенни пространства и "лъчистото парно" давало желаната топлина през студените месеци.

В римския свят имало три типа бани: хигиенни, лечебни с минерална вода и терми. При термите процедурата траела по половин ден, та дори и повече.

Баните били строени с много входове, за да може тълпата да влезе бързо. Всеки, независимо от общественото положение, искал да се настани добре. Мъжете плащали по половин ас, а жените двойно повече, защото консумирали повече вода и се бавели. Войници, миньори и деца влизали гратис. Заможните били придружавани от роби или приятели, които пазели вещите им в съблекалнята или край басейните. Кражбите били често явление.

Ето как протичала една баня в големи и луксозни терми. След игра или физически упражнения отивали в потилнята. Оттам в басейна с топлата вода. После в друг с по-хладка и накрая в трети с почти студена. Здравите младежи обичали да редуват топъл въздух със студена вода. Разбира се, в скъпите бани имало и медицински персонал. След това освеженото тяло било мазано с благовонни масла.

Втората част от деня била още по-приятна. В обширни зали, в седнало или полулегнало състояние се сервирало вино, поднасяла се прясна храна, имало приятна компания и се водели разговори. Много политици, търговци и интелектуалци идвали на баня именно заради тези срещи и контакти.

Човек научавал много, а и там се кроели интригите.

В такива сгради често се строели магазини и таверни, където се предлагали кифлички, банички, сладкиши и печено месо. В Помпей една заможна жена - Юлия Феликс, построила луксозна баня. Тя предоставяла сградата за клуб на богати младежи, които често се забавлявали там срещу висока такса. Към удоволствията влизала и поръчката на музика, а в басейните се къпали с охота и младежи и поканени девойки.

Някъде представителите на двата пола се редували сутрин и след обяд, а другаде това ставало през ден. В големите терми имало и симетрични помещения за едновременно къпане. Обаче Плиний Стари говори и за смесени бани. Интерес представлява една цветна подова мозайка от селището Пиаца Армерина, недалеч от Палермо в Сицилия. Там са изобразени млади жени по бикини и тънки сутиени, които си подават топка край водата.

Най-голямата баня в цялата Римска империя представлявали термите на император Каракала (211-217 г.) в Рим, застроени върху площ от 111 000 кв.м. В днешните български земи респектирват най-вече големите бани в Одесос (Варна), както и тези в Улпия Ескус (с. Гиген, обл. Плевен), Августа Траяна (Стара Загора), Пауталия (Кюстендил), Сердика (София).

Източник: Проф. д-р Румен Теофилов
Дата: 03.05.2005 г.
Всичко за дома
1 мнение

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Баня | История | Баните на Римската империя
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.