Търсене:
Да върнем приказките на децата!

Още през 1812 излиза първото печатно издание на приказките на Братя Грим. От тогава до днес още много колекции с приказки и легенди биват написани, събирани и преразказвани...

Нека да обобщим значението на приказките за децата: Децата копнеят за повече внимание. В днешно време, точно когато медиите са по-силни от всякога, е учудващо колко, все по-голямо значение, се отдава на казаната дума и прочетената история.

Един телевизор може да предава едновременно две истории, но не може да сподели топлина, така както би го направил човекът, чрез признаване, внимание и индивидуална грижа. Когато четем или разказваме приказка на децата, ние съпреживяваме тази фантастична искрица, която се запалва при мъниците.

Приказките взимат важно участие в развитието на езика, както и в цялостоното психическо и физическо развитие на детето. В мислите си децата пресъздават историите, играят ролеви игри и се потапят в приказките.

Един фатален опит на император Барбароса през XI век доказва истинското значение на езика за човека: Той забранява на жените, които са поемали грижата за бебетата, да разговарят с поверените им отрочета. Физически децата се развивали отлично, но въпреки това, абсолютно всички починали. Това е доказателство, че устната реч от човек на човек е животонеобходима. Думите могат да стимулират, да утешават, както могат и да причиняват болка. Езикът в приказките провокира фантазията да си представи как изглежда всичко, дори това, което не може да се пипне или види. Децата се учат да описват с думи, например: И внезапно се озова на тучна зелена ливада, с бледо сини и розови цветя, които миришеха приятно сладко като мед.

За сметка на това, телевизията показва една зелена ливада... и това е всичко.

Подобни описания са изключително важни, за да може да се изразяваме по-точно, да пресъздаваме чувствата си и да обогатяваме речниковия си запас. Този, който успее да влезе в света на приказките и да създава свои собствени, по-късно ще е достатъчно креативен, за да успява сам да намира решения на проблемите си.

Важно за децата е приказките да са с добър край, за да чуват и усещат, че си заслужава да се бориш и да полагаш усилия в правилната посока. Така се развива и позитивно отношение към живота, като цяло.

Източник: entdeckerhaus-bremen.de
Дата: 09.02.2012 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Приказки | Да върнем приказките на децата!
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.