Търсене:
Да оставяме ли бебето да спи навън през зимата
Теорията зад ледените дремки е, че чистият въздух и зиме, и лете, помага на децата да не се разболяват, докато затварянето на 30 деца в една стая през деня прави точно обратното
Теорията зад ледените дремки е, че чистият въздух и зиме, и лете, помага на децата да не се разболяват, докато затварянето на 30 деца в една стая през деня прави точно обратното

Бихте ли оставили бебето си да спи навън в мразовит ден?

В Скандинавските страни това е практика. Дневните температури в Стокхолм редовно падат до -5С° през зимата и въпреки студа навън е пълно с колички с бебета, които спят следобедния си сън на чист въздух. Понякога те са наредени пред прозорците на кафенета, докато родителите пият топли напитки вътре.

Ако отидете на гости и на детето ви му е време за следобедната дрямка, вместо спалня можете да получите предложение за някой балкон. Финландска практика е родителите да започват да привикват бебетата си към студа след втората седмица от живота им.

"Спането навън за напълно нормално и необходимо за здравето на малките деца, особено през зимата, когато има толкова много болести... децата просто са по-здрави. Най-малкият ми син, Алфред, който сега е на две години, спи по един час и половина навън, а когато бе по-малък, дремките в бебешката количка на балкона бяха поне две на ден" - споделя Лиза Мардон, майка на три деца от Стокхолм.

И това не е нова мода. Майката на Лиза - Гунила, е правила същото с Лиза, като бебе. Бащата на Лиза, Петер, също е спял навън през 50-те години на миналия век, но майка му го е прибирала когато температурата падне под -10 С°

В днешно време, повечето детски градини в Швеция също приспиват бебетата навън и е напълно нормално да се видят редове от бебешки колички, наредени в снега, с бебетата дълбоко заспали в тях.

Във Форсколан Орен, забавачка извън Стокхолм, всички деца под три години спят навън.

"Когато температурата падне под -15 С°, винаги покриваме количките с одеяла. Миналата година стана по-студено от -20 С° за няколко дни и тогава прибрахме количките вътре. Една от групите в градината прекарва цялото си време навън, от 9 сутринта до 3 следобед, като се прибират само за храна или когато времето е необичайно студено" - разказва директорката Бритмари Карлсон.

Теорията зад ледените дремки е, че чистият въздух и зиме, и лете, помага на децата да не се разболяват, докато затварянето на 30 деца в една стая през деня прави точно обратното.

Много родители смятат, че децата им спят по-добре и по-дълго на открито, а според финландски учен, има и статистически доказателства в подкрепа на родителските твърдения.

"Очевидно е, че бебетата спят по-дълго навън. Следобедният сън на закрито продължава между един и два часа, докато на открито е между час и половина и три часа. Вероятно това е така, защото дебелите дрешките пречат на движенията на бебетата, а благодарение на студа те могат да бъдат повити без да им стане прекалено топло. По наши изследвания, идеалната температурата за дрямка навън е -5 С°, но някои от родителите, с които съм разговаряла, са оставяли бебетата навън и при -30 С° - споделя Марьо Тоурула.

Дали бебетата, които спят навън се разболяват по-малко? Резултатите са противоречиви, според Шведската агенция за опазване на околната среда.

"Някои изследвания показват, че децата в предучилищна възраст, които прекарват повече време навън, не само в спане, по-рядко отсъстват от детска градина заради настинки, отколкото тези, които прекарват повечето си време вътре. Но други изследвания не намират никаква разлика между двете групи деца" - разказва педиатърът Маргарета Бленоу.

Все пак децата трябва да са облечени добре, предупреждават всички експерти или както гласи шведската поговорка "Няма лошо време, има само лошо облекло".

Източник: Би Би Си
Дата: 24.02.2013 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Здраве | Да оставяме ли бебето да спи навън през зимата
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.