Търсене:
Играта във вода стимулира интелигентността на бебето

Бебетата прекарват 9 месеца сред вода в утробата на майка си. Затова, когато сложите новороденото във ваната, то се чувства добре и се успокоява. Заниманията във вода стимулират емоциите, а чрез тях и цялостното развитие на бебето. Дори то да не стане плувец, времето прекарано във ваната, ще го сприятели със водата и ще помогне за укрепването на мускулите, твърдят специалисти.

Във водна среда бебето движи свободно тялото си, преди да е усвоило това умение "на сухо". Тези движения по-бързо подготвят мускулите на тялото за сядане, изправяне и прохождане. Заниманията във вода стимулират емоционалното и психичното съзряване. Бебето се чувства комфортно във ваната, за него е момент на отпускане и пълна почивка. От друга страна то постепенно започва да се ориентира в тази среда и не се плаши от нея.

Заниманията във вода постепенно увеличават своята продължителност. На 4 месеца бебето може да остане във водата около 15 минути. Постепенно увеличавайте времето на престоя. Когато навърши 6 месеца, те могат вече да са по 40 минути, стига малчугана да е доволен и да се забавлява. Докато бебето е малко, домашната вана е напълно достатъчна. След това е по-добре да се потърси специалист и заниманията да са в басейн.

От 4 месеца до 1 година

Когато поддържате кърмачето полулегнало във водата, то се чувства прекрасно. Водата стимулира психо-емоционалното му развитие. То "открива" блестящата й повърхност и радостно пляска с ръчички. Звукът и пръските го докарват до екстаз. Тялото му в контакт с водата и то я усеща като нежна ласка и гушкане. В този момент родителите трябва да са особено внимателни и да наблюдават реакциите на своето бебе, за да реагират. Ако лицето му грее от удоволствие, го "разходете" из водата. Говорете му и го насърчавайте. Ако се отпусне във водата, то ще иска да лежи по гръб спокойно. Подкрепяйте леко главичката, за да пазите ушите сухи. Нека около бебето да има поддържащи възглавнички, топки, патета, върху които може да легне и по корем. Всички шарени играчки са подходящи, защото стимулират по-дългия престой във ваната.

От 1 година до 18 месеца

В този период бебето пълзи на четири крака и може самостоятелно да седне. Затова то не се радва да лежи по гръб във водата. В тази възраст бебето предпочита вертикална позиция. Помогнете му да заеме тази поза и във водата. Отначало го придържайте с 2 ръце, след това само с една и дори опитайте да му предложите надувна възглавничка за опора.

След като проходи бебето добива относителна самостоятелност. На тази възраст то може да се потопи под водата и съзнателно да задържи въздуха. Не го насилвайте, оставете го само да реши дали да се гмурне. Подгответе се да го поемете под мишниците. То постепенно разбира, че като маха с ръце се издига обратно на повърхността. Бебето само ще поиска да "лови" играчките си и под вода, защото това му е интересно и го забавлява.

Между 18 месеца и 3 години

На тази възраст детето често се плаши от водата. То вече казва "не" и демонстрира своята самостоятелност като стои на ръба на басейна и си играе, без обаче да влиза във водата. Имайте търпение. Не насилвайте детето. То ще влезе отново във водата, когато се почувства готово за това.

Над 3 годишна възраст

Обикновено заниманията във вода се прекратяват и децата се ориентират най-често към колективни спортове. Тези, които проявяват интерес към плуването, могат да бъдат обучени, но целенасочените занимания могат да започнат едва след като малчуганът навърши шест години. До тогава основна задача на треньора е координацията на движенията.

Източник: Даниела Димитрова
Дата: 16.08.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Играта във вода стимулира интелигентността на бебето
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.