Търсене:
Домашна кралска змия

Кралските змии обитават твърде широк ареал - от Канада на север до Еквадор на юг. Те са много популярни домашни животни благодарение на подходящата им големина и разнообразието на окраски. Известни са със своята невероятна способност да убиват и поглъщат отровни змии като кораловата змия и пепелянката. Въпреки че показват слаб или никакъв ефект от ухапванията на американската пепелянка, имунитетът към отровата на другите змии в зависимост от вида.

В дивата природа обикновено кралските змии се хранят с други змии, но в плен започват да ядат гризачи. Не са претенциозни и не биха отказали да видят на трапезата си птици, гущери, жаби и гризачи. Стотици хиляди от тези змии се отглеждат за международните пазари на домашни любимци.

Съществуват много подвидове кралски змии, като най-известните от тях достигат дължина около 120 см и живеят приблизително 10-15 години.

Кралските змии трябва да се отглеждат в отделни помещения, защото изявени канибали. Идеален за тях е терариум с температура около 26-32 градуса по Целзий в най-топлия край на съда и 24 градуса - в най-студената част. Змиите от това семейство рядко се катерят, затова височината на вашия домашен тератиум не е толкава важна. По-голямо значение имат местата за криене. Терариум с размери 90х30х30 см е напълно подходящ. Няма нужда от допълнително осветление, тъй като дневната светлина е достатъчна.

Най-често за постелка в терариума се използват дървени стърготини или хартиени парченца. Използването на камъни, корк и панорамна снимка за фон от външната задна стена на стъкления съд, биха могли да допринесат за по-атрактивният вид на вашия терариум. Предоставете на вашия пълзящ любимец плитка купичка с вода, която трябва да бъде достатъчно широка за обичайното къпане.

Малките кралски змийчета обикновено мърдат яростно с опашки, удрят ви, опитват се да се отскубнат чрез въртене или изхвърлят изпражнения срещу вас, когато ги държите, защото си мислят, че вие сте гладен хищник. Най-добре е да продължите да взимате в ръце вашето мъниче по няколко пъти в седмицата. След известно време змийчето ще разбере, че вие не сте заплаха за него, а истински приятел, който му предлага изключителни лакомства за ядене.

Повечето кралски змии се дресират много добре и рядко нападат хората, които ги гледат, за да ги ухапят.Обикновено, всеки който си отглежда змия у дома, все някога ще бъде ухапан от своето влечуго, но като се изключи първоначалният стрес, по-сериозна опасност не съществува.

Кралската змия ще се увива щастливо около ръцете и китките ви, докато ви проучва. Помнете, че не трябва да хващате с ръце змията си след като е яла или преди да си смени кожата.

Кралските змии с удоволствие похапват себеподобни и всякакви други влечуги, поради което трябва да се отглеждат самостоятелно. Погрижете се да получите здраво, отгледано при домашни условия животно, за да нямате никакви проблеми при храненето му. Обичайно е змиите да откажат да се хранят точно преди да си сменят кожата и са ужасно гладни след това. Ако вашата змия е по-нервна, оставете храна в някоя кутия в терариума, за да я накарате да се почувства в по-голяма безопасност.

Диета от мъртви гризачи е достатъчна, за да удовлетворите всички хранителни нужди на змията. В САЩ много от хората, които притежават и отглеждат змии, ги хранят с малки гущери, за да разнообразят диетата на своите красиви домашни питомци. Предлагайте на змията си храна според нейния размер: подутината, получаваща се при поглъщането на храната, не трябва да е прекалено голяма. Хранете влечугото си толкова колкото, може да поеме за 15-50 минути, на всеки 6-8 дни.

Змиите с "благородно потекло" обикновено се чифтосват след периода на зимен сън. Те трябва да се държат без храна да няколко седмици при температура около 12,5-15 градуса. След този период увеличете температурата до нормалната за тения терариум. Когато са готови за чифтосване, обикновено след като си сменят кожата, женската изпуска хормони, с които се опитва да привлече мъжкия. Чифтосването на змиите трябва да става под непрестанно наблюдение, за да се уверите, че едната няма да изяде другата.

След около 5-7 седмици след чифтосването женската ще снесе до 17 яйца, всяко от които ще е с размери до 5 см на дължина и 2 см ширина. Те следва да се извадят от терариума и да се поставят за люпене в инкубатор или специална настилка при температура от 24 градуса.

В рамките на 70 дни яйцата ще се излюпят и от тях ще се появят бебета с дължина 25 см. След като си сменят кожата, обикновено 12-16 дни след раждането, те ще са готови да започнат да се хранят. На възраст 4-6 месеца кралските змии са идеални за домашни любимци, като полова зрелост достигат на 2,5-3 годишна възраст.

Дата: 18.02.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Домашна кралска змия
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.