Търсене:
С гущер, паяк и папагал вкъщи

Хрумвало ли ви е някога, че освен традиционните куче и котка, домът ви маже да бъде обитаван от някой екзотичен пълзящ любимец? Всеки притежател на такава люспеста или космата твар ще ви каже, че тя с нищо не отстъпва на другите животни.

Вече е напълно възможно да си вземете от зоомагазина гущер, паяк или змия, които да покажете в подходящия момент на любопитната съседка или братовчед. Удоволствието да имате тази алтернатива на куче пазач ще ви струва от 15 до 500 евро, в зависимост от избора.

Гущерът се продава за 10 евро. Щурци и скакалци са предпочитаното лакомство. Неговият латиноамерикански побратим - игуаната - върви между 10 и 100 евро. Определяща за цената е големината на влечугото. Трябва да знаете, че в студените дни терариумът се нуждае и от лампа, за да поддържа температурата. Но за лятото „изкуственото слънце" е излишно.

Ако си падате по големите космати паяци, за вас е тарантулата. Тя също обича да си хапва щурци. Цената й е 20 евро. С толкова по-скъп е скорпионът, който се отглежда в терариум.

Най-скъпи са змиите. Питон ще си купите за 100-500 евро, в зависимост от големината и възрастта му. Храни се два пъти в месеца с мишки. Гризачът деликатес струва само евро.

За 1-2 евро ще си купите познатият у нас хамстер, за морско свинче ще дадете 10. Специалната настилка за „жилището" им ще намерите в зоомагазините, пакетирано сено е 1-2 евро.

Децата особено се заглеждат в червенобузите костенурки - за тях майките и татковците отделят по 10 евро. Много привлекателно е и мини зайчето, или т.нар. зайче-джудже. Можете да избирате между различни породи, като има дори бяло зайче със сини очи. За „дългоушковците" джобът ви олеква с по 20-30 евро. За тях има пакет с готови храни, които ще са ви от полза.

Оказва се, че най-достъпен вариант за подарък е рибката. Цената й е 1-5 евро, а аквариум има от 2 до 5 евро. В някои зоомагазини има над 100 вида рибки. Предлагат се всякакви аксесоари за аквариума - филтри, помпи, изкуствени и водни растения, пясък.

Тези, които предпочитат пернатите любимци, също няма да се разочароват. Канарчето и вълнистите папагалчета са 5-10 евро. Предлагат се и клетки, които не са много по-скъпи: 5-20 евро. Важно при папагалчето е купичката да е винаги пълна с храна. Не се притеснявайте за апетита му - то никога няма да преяде. За евро ще му набавите кутия семена + витамини, която ще ви спести грижите поне за седмица. Останат ли ви сили, вземете му и другарче. Вече не са рядкост и говорещите папагали. Можете да избирате между 7-8 вида, като цената им е между 200 и 500 долара. Ако имате достатъчно търпение, научете го да произнася не само отделни думи, но и цели изречения.

Макар и най-близки до човека, маймуните си остават най-странните домашни любимци. Не се лъжете от дружелюбния им вид. Техният чар крие пакостлив характер. Трябва да знаете, че приемете ли маймуна в семейството, отговорностите ви ще се увеличат двойно. Тя изисква постоянни грижи - яде всеки ден, разхожда се като човек.

Ако все пак настоявате за куче или котка, имате богат избор. Колко ще платите зависи от породата на животното. Кучетата с родословие са по-скъпи и имат много документи за уреждане. Но ако не готвите четириногия любимец за изложба, ще минете и с медицински паспорт.

Източник: Красимира Иванова
Дата: 26.07.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | С гущер, паяк и папагал вкъщи
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.