Търсене:
Аквариум

Аквариумът е интересен декоративен кът от чудния подводен свят, който оказва силно естетическо въздействие и възпитава в любов към живата природа. Като наблюдавате интересното поведение на водните обитатели, можете да придобиете полезни знания за жизнените им изисквания и да повишите биологичната си култура.

Какво е необходимо за обзавеждането на един аквариум, обитаван от красиви екзотични рибки?

Най-напред трябва да се закупи аквариум от специализираните магазини.

Най-подходящи и използвани са с формата на правоъгълен паралелепипед с размери - дължина 50-100 см, височина 35-50 см и широчина 30-40 см. По-малките съдове не се препоръчват при отглеждането едновременно на няколко вида рибки.

След като аквариума вече е в дома ви, той трябва внимателно да се измие с разтвор от вода и готварска сол. След това е необходимо да се постави грундът, т.е. дъното да се покрие с фин дребен чакъл или по-едрозърнест речен пясък. Не е препоръчително използването на много ситен пясък (лесно се размътва) или на мозаични камъчета (повишават твърдостта на водата). Чакълът и пясъкът се промиват продължително в кофа чрез пускане на силна струя вода, като пясъкът се разбърква непрекъснато. Манипулацията продължава, докато от кофата започне да изтича само бистра вода. Промитият едрозърнест пясък се настила на дъното на аквариума, така че в предната част пластът е около 2-3 см, а в задната - 4-5 см. Това е необходимо за по естетичния вид, а е и по-практично - в по-ниската предна част се събират постепенно всички нечистотии. Вторият етап е напълването на аквариума с вода, която се налива на слаба струя върху поставена на дъното чинийка и се внимава да не се разваля пясъка. Следва засаждането с декоративни водни растения, които придават красив и екзотичен вид на аквариума, а освен това са много необходими са създаване на нормални жизнени условия за обитателите му. Те осигуряват жизнено необходимия кислород за дишането на рибките, като същевременно поемат издишания от тях въглероден двуокис. С други думи, водните растения са необходими за поддържането на биологичното равновесие в аквариума. С декоративна цел на дъното се поставят няколко едри, предварително добре измити камъни с интересна форма.

Обикновено аквариумът се поставя в най-тъмният край на помещението, където не достигат преки слънчеви лъчи.

Напълненият с вода и засаден с водни растения аквариум се оставя осветен няколко дни, за да могат растенията да се вкоренят, а водата, която в началото помътнява, да се избистри и дехлорира. Трябва да се знае, че водата от водопроводната мрежа много често съдържа хлор за обеззаразяване. Ето защо след изсмукване на нечистотиите никога не трябва да се долива прясна чешмяна вода, а само престояла най-малкото едно денонощие, за да излети хлорът. Водата може да се долива само със събрана дъждовна вода или стопен сняг.

Дата: 06.03.2001 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Аквариум
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.