Търсене:
Аксесоари и приспособления

Необходими съоръжения за аквариума са термометър за контролиране на температурата, нагревател за поддържането й в постоянни граници и аератор за обогатяване на водата с кислород. Термометърът се закрепва за предната стена в отвесно положение. Необходимата мощност на нагревателя се изчислява в зависимост от обема на аквариума - приблизително 1 ват на 1 л вода. Например за 100-литров аквариум ще е необходим нагревател с мощност 100 вата, но е от значение и температурата на помещението. Най-добре обаче постоянна температура се поддържа чрез нагревател, включен към контактен термометър с електрическо реле, изключващо при повишаване на нагласената температура и включващо при спадането й.

Аераторът представлява въздушна вибрационна помпа, чрез която с маркуч се вкарва атмосферен въздух във водата. Единият край на маркуча е свързан с помпата, а другият - със заровена в пясъка стъклена тръбичка. Завършваща в дупката на шуплест камък, който се подава над пясъчното дъно. Въздухът излиза под формата на множество мехурчета, раздвижва водните пластове и ги обогатява с жизнено важния за рибките атмосферен кислород. При възможност е да предпочитане аерацията и чистотата на водата да се поддържат чрез специална филтрираща система. В случай че това не може да се осигури, водата трябва да се почиства всеки 10-15 дни - с помощта на тънък маркуч от дъното на аквариума се изсмукват нечистотиите, събрани в предния по-нисък пясъчен слой. При изсмукването маркучът се държи на такова разстояние, при което да не се засмуква и пясък, а само нечистотиите.

Накрая аквариумът се покрива с парче стъкло (изрязано по размерите на дъното), което се поставя върху залепени в четирите ъгъла парчета корк (с височина 2-3 см), за да не прилепва плътно и да не спира достъпа на кислород до водната повърхност. Върху стъклото се поставя ламаринен дъговиден капак, в който се монтират една или две електрически крушки, необходими за осветяване на аквариума и за осъществяване на фотосинтезата. Добре е осветлението да се изключва през нощта, за да може рибките да почиват. Светлината не трябва да е много силна, тъй като по стените на аквариума сравнително бързо се образуват озеленения от водорасли. В такъв случай се поставя лампа с по-малка мощност, а стените се почистват с помощта на ножче за бръснене, или като се изтриват с кърпа.

Дата: 04.03.2001 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Аксесоари и приспособления
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.