Търсене:
Вътрешните паразити
Котешки глисти Котешки глисти
Котешка тения Котешка тения
Bayer Health Care Bayer Health Care

Вътрешните паразити периодично застрашават здравето на котките, а също така и здравето на хората, особено на децата. Ето защо, за да предпазите здравето на вашия домашен любимец, както и на вашето семейство особено важна е ефективната борба с вътрешните паразити!

Моята котка има ли вътрешни паразити?

Паразитната инфекция е често срещана при котките. Рядко се срещат индивиди, които не са били инфектирани поне веднъж в живота. Клиничните симптоми на опаразитяването зависят от здравния статус на котката и от степента на опаразитяване. Това са причините клиничните симптоми понякога да са незабележими. Главните симптоми са: повръщане, диария и запек, загуба на тегло.

Видове паразити

Има два основни типа паразити: кръгли и плоски. Аскаридите са най-често срещаните кръгли паразити (глисти) при котките, подобни на спагети и достигащи дължина до 10 см. Тежкото опаразитяване с глисти води до подуване на стомаха, диария, повръщане и загуба на жизненост. Поради предаването на инфекцията чрез майчиното мляко, много често и новородените котета се заразяват. Растежа на малките се забавя, а има и случаи на смърт поради запушвания на червата.

Плоските паразити (тении) (D. caninum) наподобяващи лента от сплескани оризови сегменти могат да достигнат дължина до 60 см. Понякога сегменти от тях се откриват във фекалиите и върху козинката около ануса - D. caninum. Тези паразити могат да причинят обструкция и влошаване на състоянието на животното.

Как котката ми се зарази с паразити?

Кръглите паразити (глисти) обикновено се предават от една котка на друга чрез поглъщане на яйца, които се развиват на места където котките заравят изпражненията си. Яйцата могат да оцелеят в почвата много години и да инфектират и хора (напр. на детските площадки). Малките котета често се заразяват от заразеното мляко на майката. Някои кръгли паразити (глисти) могат да заразят котката чрез активно проникване на ларвите през кожата на животното. И двата вида паразити, кръглите и плоските лесно могат да заразят животното чрез плячката: напр. чрез мишката. Най-често тении се придобиват чпед поглъщане на инфектирани бълхи, когато животното се облизва и дори при най-добре поддържаната котка могат да се появят бълхи, което е предпоставка за появата и на глистна инвазия.

Как се заразява човек?

В по-голямата част от случаите човек се заразява чрез поглъщане на ларви, при близък контакт с котката. Децата са изложени на най-голям риск от заразяване, играейки в пясъчните детски площадки, заразени от изпражненията на уличните котки.

Какво мога да направя, за да се справя с тези проблеми?

Въжможно да третирате вашата котка ефекасно срещу кръгли и плоски паразити, включително и срещу видове опасни за здравето на хората.

Байер разработи продукта Дронтал - широкоспектърен антипаразитен медикамент за котки. Дронтал се дава като единична доза (1 таблетка на 4 кг живо тегло) без промяна на хранителния режим (диета). Дронтал много добре се понася от животните. Редовното обезпаразитяване (обикновено на всеки 3 месеца за възрастни котки или по препоръка на вашия ветеринарен лекар) ще помогне вашата котка да бъде предпазена от здравословни проблеми, причинени от паразити.

Източник: Силвия Димитрова
Дата: 06.07.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Вътрешните паразити
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.