Търсене:
Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка

Котките, както и останалите бозайници, за съжаление страдат от редица заразни заболявания. Единственият начин за предпазване в съвременният динамичен свят остава ваксинацията.

Какво представлява ваксинацията и какво съдържа ваксината?

Ваксинацията всъщност е заразяване на котето с причинителя на определено заболяване с цел котешката имунна система да прихване микроорганизмите (бактерии, вируси или гъбички), да ги опознае и да изработи антитела срещу тях. Заразяването се извършва чрез специално разработени ваксини, които съдържат причинители на едно или повече заболявания. Микроорганизмите включени в една ваксина предварително са или убити или значително отслабени, така че инжектирани в котето да не могат да се развият и да причинят заболяване. За да се получи необходимото количество антитела обикновенно в млада възраст е необходимо да се поставят няколко ваксини (2 или 3, в зависимост времето, когато е поставена първата ваксина).

Курсът на ваксинациите при малките котета започва най-често на 3 месечна възраст, но може да стартира и още на 2-я месец. Ветеринарният лекар ще изготви най-подходящата ваксинална схема за вашето котенце. Ако сте си взели по-голямо котенце или възрастна котка с неизвестни ваксинации, потърсете незабавно ветеринарен лекар. Това също е повод и възможност за преглед на общото здравословно състояние на новият Ви приятел.

Имунитетът към заболяванията не е безкраен и постепенно ослабва. Това означава, че Вашата котка е изложена отново на риск от заразяване. Редовните ваксинации са жизнено важни за поддържането на имунитета на нужното ниво. Важно е да знаете, че когато посещавате Вашият ветеринарен лекар за годишна реваксинация, той ще направи и един общ профилактичен преглед на вашата котка. Често пъти така се откриват някои болестни процеси (например тумори, ендокринни заболявания, болни зъби и др.) навреме, преди да са станали опасни за живота и здравето на котката. Ако сте пропуснали реваксинация по някаква причина, посетете по-скоро ветеринарен лекар.

При започване на първоначалния ваксинационен курс на Вашата котка трябва да бъде издадена здравна книжка. В нея се нанасят направените ваксини (техните стикери), времето за следващата васинация, информация за обезпаразитяванията срещу външни и вътрешни паразити, данни за алергии, лекарствена непоносимост, хирургически интервенции и др. не пропускайте да я носите със себе си, когато посещавате ветеринарен лекар.

Заболяванията срещу които в момента се разполага с ваксини в нашата страна са: Котешка панлевкопения, калицивирусна инфекция, херпесвирусна инфекция, хламидия и бяс. Най-често те са групирани в една ваксинална доза т. е. поставят се наведнъж.

Източник: д-р Янко Тодоров
Дата: 02.10.2004 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Ваксинации и грижи за здравето на Вашата котка
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.