Търсене:
Бременност при котките

Терминът бременност означава периодът, когато малките се развиват в матката на майката. При котките, бременността нормално продължава между 58 и 66 дни. При персийските котки нормално този период продължава 63-66 дни, а сиамките може да носят котенцата до 67 дни.

Диагностициране на бременността

Понастоящем няма точни лабораторни тестове на кръв или урина, които да послужат за ранна диагностика на бременността при котките. Най-рано след заплождането бременността може да се установи на третата – четвъртата седмица, когато Вашият ветеринарен лекар може като опипа корема на котката и да почувства уголемяването на матката. Рентгеновите снимки на корема обикновенно показват уголемяване на матката около 33 – 35 ден, скелетите на плодовете може да се видят след 45-я ден. Ултразвуковото изследване обикновенно открива бременността след 30-я ден.

Телесни промени

По време на първите 4-5 седмици от бременността, има малко забележими външни изменения в тялото на котката. Увеличаването на теглото и нарастването на корема обикновенно стават забележими след петата седмица. Уголемяването разбира се варира в зависимост от броя на котенцата.

Млечните жлези може да започнат да се уголемяват през петата седмица, но обикновенно няма забележимо нарастване до седмата седмица. Мляко нормално се отделя 1 – 2 дни преди раждането.

Поведенчески промени

По време на последната седмица от бременността, Вашата котка може по-трудно да се наглася, когато сяда или ляга и да изглежда по-неспокойна. Много котки търсят уединение. Понякога котката може да уринира вкъщи, тъй като натежалата матка притиска пикочния мехур и дебелото черво.

Активност

Нормално не е необходимо да се ограничава активността през първите 6 – 7 седмици. Трябва да пазите котката в къщи през последните 2 седмици, защото тя може да реши да роди някъде навън, където да не е безопасно за котенцата.

Хранене

Доброто хранене е жизнено важно за здравето както на майката така и на котенцата. Почти е невъзможно да прехраните бременна котка, тъй като хранителните й изисквания са 2 до 4 пъти по-големи от нормалното.

Вредни хранителни навици са даването на суров яйчен белтък, сурова риба и съставените само от месо или риба диети. Вашия лекар може да Ви предпише специална диета или добавка.

Източник: д-р Янко Тодоров, вет. клиника Провет - Пловдив
Дата: 20.11.2005 г.
Всичко за дома
2 мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Бременност при котките
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.