Търсене:
Опасни медикаменти

Безразборното използване на хормонални препарати от страна на собствениците на котки, липсата на достатъчно информация по въпроса, а и честата среща с пациенти, пострадали от употребата на тези лекарства, породи необходимостта от написвне на тази кратка статия.

Прилагайки лекарства, които подтискат разгонването при женски животни и някои поведенчески реакции при мъжки, вие можете да навредите значително на вашите домашни любимци. Някои от заболяванията, които можете да предизвикате могат да бъдат смъртоносни или нелечими, а други да доведaт до скъпо струващи хирургични интервенции и лечение.

Megesterol acetat, известен на българския пазар с търговското име Нонестрон, е прогестаген с антиестрогенно, глюкокортикоид - подобно и влияещо на поведението действие.

Страничните ефекти са чести и включват депресия, пиометра (натрупване на гной в матката), захарен диабет, адренокортикална супресия, гинекомастия (растеж на млечни жлези при мъжки животни), хипертрофия на млечните жлези, аденокарцинома на млечните жлези, полиурия, полидипсия (повишени жажда и уриниране), затлъстяване. Промените в млечните жлези засягат както женски, така и мъжки котки. Кожни промени като алопеция (обезкосмяване), атрофия (изтъняване) на кожата също могат да се срещнат след употреба на Megesterol acetat. Специално за контролиране поведението на мъжките котараци, тези препарати са ефикасни при по-малко от 30% от случаите.

Странични ефекти има при употреба на високи и ниски дози, за кратък или за дълъг период от време. Някои от страничните ефекти отзвучават след прекратяване употребата на медикамента, а други не.

От всичко казано дотук става ясно, че използването на тези медикаменти за контролиране на разгонеността и сързаното с нея полово поведение е напълно неоправдано, както за лекаря, така и за стопанина.

Ако все пак сте решили да използвате тези медикаменти, знайте, че цената им може да се окаже твърде висока. Вашият ветеринарен лекар е в състояние да ви предложи значително по-безопасни и дори по-евтини алтернативи.

Източник: По материали от Kirk’s current veterinary therapy
Дата: 21.03.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Опасни медикаменти
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.