Търсене:
Бременност при котката

Бременността при котката нормално продължава 62-66 дни, но в редки случаи е възможно отклонение в двете граници с няколко дни. Периодът на бременността започва от момента на сливане на яйцеклетките със сперматозоидите. Оплодените яйцеклетки за около седмица достигат двата рога на матката, където се загнездват и имплантират в маточната лигавица, вече подготвена по хормонален път за приемането им. Там се формират плодните обвивки, които осигуряват правилното развитие на зародишите, изхранвани от обвиващата ги плацента. Установяването на бременността става въз основа на някои признаци: най-напред разгонването заглъхва (ако не е настъпило оплождане, то се появява отново след няколко седмици); след това настъпва промяна в поведението на бременната котка - загубва игривостта си, залежава се, търси усамотени места. Тя често облизва млечните си жлези, започващи леко да набъбват още към 4-седмична бременност, която може да се установи чрез внимателно палпиране (опипване) на коремната област от ветеринарен лекар. С напредване на бременността се наблюдава повишен апетит и жажда, което се дължи на допълнителната физиологична потребност от хранителни вещества за изхранване на зародишите. Към 40-ия ден от бременността коремът на животното видимо нараства, а същото се отнася и до млечните жлези, които вече забележимо набъбват и при натиск изпускат мляко. Трябва да се знае, че при котката (за разлика от кучето) няма лъжлива бременност.

Родилен процес

Няколко дни преди раждането бременната котка променя поведението си, става неспокойна, не се храни, външният й полов орган набъбва и изпуска секрет, което показва, че слизестата запушалка на маточния канал е изхвърлена и родилният път се разкрива. Котката търси подходящо закътано или скрито място, където да роди рожбите си. Не винаги "одобрява" предложените й, застлани с мека материя сандъче или кошница, особено ако са поставени на явно място. Подходящи размери на родилното сандъче са 60 х 60 х 60 см, което трябва да има подвижен капак и кръгъл отвор за влизане и излизане на бъдещата майка.

Най-често котката ражда през нощта или в ранната утрин.

Съвършено безпомощни, слепи, глухи, голи и беззъби са новородените котета. Родилният акт се състои в изхвърляне на плодовете чрез ритмични контракции на коремната мускулатура. Веднага след това раждащата котка разкъсва със зъби плодните мехури и прегризва пъпната връв, свързана с плацентата, която изяжда, а новороденото изблизва с език и го подсушава. Малките се раждат най-често в интервал през половин до един час, но понякога този процес може да продължи до 24 часа. Признак, че раждането е приключило, е спирането на родилните напъни и спокойното отпускане на котката.

Новородените тежат около 100 - 120 г. Те не трябва да се пипат или да се вземат в ръце след раждането, тъй като майката инстинктивно започва да ги пренася на друго, недостъпно място едно по едно, захапвайки ги за врата. Това е проява на една от формите на инстинкта за грижа за поколението, който котката е наследила от древните си предшественици.

Източник: Д-р В. Денков
Дата: 21.01.2003 г.
Всичко за дома
2 мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Бременност при котката
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.