Търсене:
За и против кастрацията и стерилизацията

Въпросът за кастрирането и стерилизирането на мъжките и женските котки е един от често дискутираните в световната литература. Мненията на специалистите, разбира се, са поляризирани. Привържениците на едното становище смятат, че кастрацията представлява безнравствено издевателство над котките и лишаване от естествената им потребност за сексуален живот и продължение на рода. Другата страна поддържа противоположното становище - че кастрацията е хирургична операция, чрез която целенасочено се регулират жизнените инстинкти и размножителните способности на котките.

Всъщност кастрацията е радикална мярка срещу пословичната плодовитост на котките, срещу хормоналните изменения в тях, които частично променят поведението им. У кастрираната котка изчезват някои признаци на половата дейност, каквито при котараците например са агресивността, характерното отделяне на неприятна миризма и вродената страст да маркират с урината си и др., а у женските котки - разгонеността и бременността. Кастрираните котки загубват характерните белези на своя пол и се превръщат в "безполови" същества. Те стават по-спокойни и са предразположени към пълнеене, но от гледна точка на възпроизвеждане на породата нямат никакви шансове.

Кастрацията е сериозна операция, от решаващо значение за бъдещия жизнен път на котката, особено когато се отнася до ценно чистопородно животно. И понеже решението за или против зависи единствено от волята на притежателя, той трябва да подхожда към този въпрос с нужната сериозност, отговорност и, разбира се, след консултация със специалист фелинолог. Ако при котката са налице някакви генетично обусловени вродени дефекти (напр. във външния вид, телосложението и др.), кастрацията е препоръчителна, тъй като препятства по-нататъшното им разпространение.

Каква е разликата между стерилизацията и кастрацията?

При стерилизацията се предизвиква безплодие, като половите жлези на животното се запазват. Това се осъществява чрез оперативно прекъсване на яйцепроводите при женската и на семепроводите при мъжката котка. Стерилизацията обаче не премахва разгонването и всички други неприятни прояви, свързани с него, а дори в някои случаи ги подсилва. При този вид операция се запазва естественият хормонален цикъл у котките. При някои стари котки, които са получили възпаление на матката, се предприема принудителна стерилизация. При кастрацията се предизвиква безплодие и изцяло преустановяване на разгонването чрез оперативно отстраняване на половите жлези - тестисите (семенниците) при мъжката котка и яйчниците при женската. Котките, подлежащи на операция, трябва да са навършили поне 3 - 4 месеца. Разбира се, след тази възраст операцията може да се проведе по всяко време, но трябва да се знае, че късно кастрираните мъжки котки трудно преодоляват навиците си. При котараците премахването на тестисите е сравнително по-лека операция, тъй като те са извън коремната кухина (в тестисната торбичка), докато при женските котки оперативната намеса е по-сложна - наложително е проникване в самата коремна кухина за достигане и отстраняване на яйчниците.

Кастрацията не оказва никакви отрицателни последици върху организма на оперираното животно, но за съжаление кастрираните мъжки и женски котки стават по-лакоми, загубват до известна степен игривостта си и са предразположени към натрупване на тлъстини и пълнеене. При дозирано хранене обаче това може да се предотврати. Оперираните животни не са лишени от възможността да участват в изложби на котки, но се отделят към групата на кастрираните и стерилизирани котки.

Източник: Д-р В. Денков
Дата: 26.05.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | За и против кастрацията и стерилизацията
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.