Търсене:
Грижи за домашни любимци с хронична бъбречна недостатъчност

Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е сравнително често срещан проблем при кучета и котки. Въпреки че ХБН може да се срещне във всяка възраст, най често боледуват стари животни. Ако вашият любимец има бъбречен проблем, един от начините, с който можете да му помогнете, е като го храните с диета, специално формулирана за неговото състояние.

Функция на бъбреците

Една от най важните функции на бъбреците е да очистват организма от отпадни продукти на обмяната.Тези вещества постъпват в кръвта, а бъбреците имат задачата да ги изхвърлят в урината.Важно е участието на бъбреците в обмяната на белтъците, водата и минералите.

1. Протеини (белтъци)
Протеините, които животните поглъщат като част от диетата се разграждат до аминокиселини, които се използват от организма за растеж, енергия, възстановяване на остарели тъкани и регулация функциите на тялото. Тези 20 аминокиселини се превръщат в други, свойствени за организма протеини, например в хормони, мускулатура и др. Тези аминокиселини, от които организма не се нуждае, се преобразуват в урея и се изхвърлят с урината.

2. Минерали
Една част от минералите се реабсорбират от урината и така се запазват за нуждите на организма, а други активно се отделят в нея. Много е важно с урината да бъде отделен натрупващия се в кръвта фосфор.

3. Регулация на водния баланс
Бъбреците имат изключително важна роля в обмяната на течностите чрез регулиране на кпличеството на отделената с урината вода.

Когато бъбреците не са в състояние да отделят отпадните продукти, тяхното количество в кръвта нараства и се стига до клинични признаци на заболяване - липса на апетит, загуба на тегло, повишена жажда, увеличаване на количеството на отделената урина, повръщане и други. Бъбреците стават неспособни да концентрират урината, т. е. не са в състояние да запазят водата, а и отделянето на големи количества урина е компенсаторен механизъм за очистване на отпадъците от тялото. За нещастие, когато вашия любимец покаже признаци на хронично бъбречно заболяване, две трети от бъбреците вече са увредени. Не е възможно да се възстанови увредената тъкан, но ако има подходящо лечение, част от което е и диетата, вие можете да помогнете на останалите нефрони да функционират по-добре и по-дълго.

Ако вашият ветеринар вземе кръвна проба в серума може да се открият завишени стоиности на натрупалите се в продукти на обмяната урея и креатинин.

Въпреки че заболяването може да започне внезапно, ние използваме термина хронична бъбречна недостатъчност, понеже загубата на функцията на бъбреците е постепенна и прогресира в дълъг период от време, докато се натрупат достатъчно много отпадни продукти за да причинят клиника.

Хранейки със специализирани диетични храни с по-малко протеин, ще се намали източника за образуване на урея. Важно е протеина да не се намаля под критичните стойности, нужни на организма да възстановява клетките си.Този протеин трябва да е пълноценен (да съдържа всички нужни аминокиселини) и да е лесно смилаем. В допълнение е важно да се редуцира количеството на фосфора в диетата. Когато бъбреците не са в състояние да елиминират излишъка на фосфор , то последният допълнително ги уврежда и те губят все повече от функцията си.Чрез намаляване на фосфора в диетата вие можете да помогнете за забавянето на тези процеси.

Хранейки вашите любимци с бъбречно заболяване с диети, които съдържат малко количество протеин и фосфор, вие ще намалите източника на нежелани и токсични отпадни продукти, които болните бъбреци не могат добре да елиминират.Така може да се забави прогреса на бъбречното заболяване и да се подобри качеството и продължителността на живота на вашия любимец. Вашият ветеринар ще ви предложи диети, специално направени за кучета и котки с хронично заболяване на бъбреците. За разлика от нормалните храни те са с повече енергия, за да се предодврати загубата на тегло.Понеже с по големите количества урина се отделят и повече витамини, съдържанието им в тези диети е по- голямо. Понеже нуждите на котките от протеин са по големи, храните за тях са различни от тези за кучета.

Грижи за кучета и котки с хронично бъбречно заболяване

Следвайки съветите на вашият ветеринарен лекар вие можете да премахнете или намалите част от признаците на заболяването и да осигурите по-добро качество на живот за вашия любимец. Диетичното хранене на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност е изключително важна и незаменима част от тяхното лечение. Има няколко основни правила, които трябва да спазвате.

Ако са предписани лекарства, използваите ги точно така както ви е посъветвал ветеринарния лекар. Ако са предписани диети, хранете само с тях в нужните количества и нищо друго. Хранете често и на малки порции. Окуражавайте животното да яде, особено в първите дни от промяната на диетата. Осигурете наличие на чиста вода по всяко време. Избягвайте стреса и големи натоварвания Необходимо е периодично измерване на кръв и урина, за да се следи развоя на заболяването и отговора на терапията. Диетичните храни са формулирани така, че да задоволяват специфични нужди и за определени заболявания, вие можете да ги използвате само в конкретни случаи и само след консултация с ветеринарен лекар.

Източник: По материали от Waltham
Дата: 02.02.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Грижи за домашни любимци с хронична бъбречна недостатъчност
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.