Търсене:
Пиометра

Събирането на гной в матката, като резултат от проникването в нея на бактерии е болестно състояние известно като пиометра.

Бактериите попадат в матката през влагалището. Тя е частично отворена през време на разгонеността. Като правило тези бактерии нормално се намират във влагалището. Ролята на тези бактерии за възникването на заболяване се подпомага и от системното влияние върху маточното тяло от страна на различните полови хормони, без в крайна сметка да се стигне до състояние на бременност.

Първите признаци се проявяват обикновено няколко седмици след приключване на разгонеността.

Обикновено най-честото оплакване е отделяне на кървави или гноеподобни изтечения от мястото където животното уринира – отворена пиометра.

Общи оплаквания – депресия, сънливост, липса на апетит, често уриниране и пиене на вода, корема на животното се увеличава, губи тегло. Повишаване на температурата се наблюдава при по-малко от 1/3 от случаите на пиометра. При котката установяването на изтечения е особено трудно заради тяхната привичка постоянно да се облизват.

Усложняването на заболяването води към развитие на шок, самоотравяне и скъсване на матката, а от там възпаление на коремните органи.

Животни, при които отсъства отделянето на изтечения – затворена пиометра, диагнозата се поставя доста трудно и обикновено със закъснение и тежко клинично състояние.

Изследвания, като рентгенография, ултразвук и кръв, подпомагат поставянето на диагнозата и отдиференцирането на други заболявания.

Лечението е необходимо да бъде своевременно и интензивно. Това заболяване влиза в групата на не многото заболявания на размножителната система опасни за живота на животното. Самолечението е опасно и неуспешно.

Известните методи за лечение са консервативно – с медикаменти и оперативно – отстраняване на матката и яйчниците.

Представете животното колкото се може по-бързо на вашият ветеринарен лекар. Той ще го постави на системи за венозно вливане на разтвори с цел възстановяване на телесните течности и подобряване на бъбречната функция, венозно поставяне на антибиотици с широк спектър на действие и т.н. Най-често се засяга чернодробната дейност.

Препоръчително е пиометрата да се лекува оперативно - прогнозата е повече от благоприятна.

Източник: д-р Бенгюзов, вет. клиника Авицена
Дата: 13.02.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Пиометра
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.