Търсене:
Осем актуални дерматози при котките

1. Демодекоза

Срещат се два вида демодекозни кърлежи при котките - Demodex cati и Demodex gatoi. Засега нищо ново не може да се каже за Demodex cati. Това си е имунно-супресивно заболяване често наблюдавано при FeLV или FIV, а също и при неоплазии. Demodex gatoi се проявява подобно на саркоптозата при кучето. Той причинява заразен дерматит със силен сърбеж. Имитира алергичен дерматит и много трудно се открива в проба от настърган епидермис. Тази демодекоза може да протече локално или генерализирано. Генерализираното заболяване се характеризира с вариращ сърбеж и множествена алопеция с или без еритема, крусти, макули и хиперпигментация. Лезиите обичайно се развиват по главата, врата, крайниците и/или корема.

Лечение
Засега единственото средство, с което успешно се лекува тази демодекоза е сярата – 2 % р-р на Lime Sulfur - бани през 7 дни.

2. Маласезия

Malassezia pachydermalis се среща нормално в кожата, но много малък брой. В повечето случаи е установено, че дерматита причинен от Malassezia при котките е вторичен в резултат на системни заболявания като напр. - диабет, FeLV или FIV. За разлика от кучето, което демонстрира "слонова кожа" по корема, котките развиват олеозна себорея и акне по брадичката.

Като общо симптомите включват - отит с черна ушна кал, хронично акне по брадичката, себорея и локална или генерализирана еритема.

В почти всички случаи на стафилококова инфекция, Malassezia се включва като вторичин причинител на пиодермията. При случаи на инфекция с Malassezia би трябвало да се започне с изследване за диабет, системни неоплазии, вирусен статус и т.н. при кучетата този дерматит обикновено е вторичен при алергии, но при котките не може да се твърди това.

Лечение
Intrconazole е най-доброто средство за борба с маласезията при котките. Може да се използва и Ketoconazole, но с повишено внимание, защото те са силно чувствителни спрямо него.

3. Фациален дерматит при персийски котки

Много често при персийските котки се наблюдава фациален себореен дерматит. Ако всички типични диференциални диагнози са елиминирани тогава Вие имате случай на "Идиопатичан Фациален Дерматит при Персийки". По принцип , ако при тестовете откриете конкретен причинител за тези симптоми, прогнозата е благоприятна, защото в повечето случаи можете да приложите и конкретно лечение. Ако няма конкретен причинител, прогнозата не е много благоприятна поради незадоволителните резултати от терапията. Все още няма сигурни данни за генетична предразположеност на персийските котки към това заболяване.

Симптоми
Черни восъкоподобни маси, които сплъстяват козината симетрично около очите, устата и/или брадичката. Първоначално лезиите не предизвикват сърбеж, но те прогресират и започват да се възпаляват, което се съпровожда със силен сърбеж. Могат да се наблюдават още ексудативни и еритемни петна по главата, очни изтечения и отит. Често има и вторична инфекция и с Маласезия.

Няма специфично лечение.

4. Bowen's disease

Това е начална форма на неоплазия, често представена с множествени лезии при възрастни котки. Язвите са обикновено белезникави плаки, които могат да се пигментират. Актуалната дефиниция е карцином, който се развива на места не типични за соларния карцином. Тези места са пигментирани участъци на тялото, които нямат постоянен пряк достъп до слънчева светлина. Има категорична разлика със соларния карцином.

Лечение
Широко се използва ALDARA cream (imiquimod).

5. Котешки синдром на чупливата кожа (Feline Skin Fragility Syndrome)

Кожата е тънка, нежна и "чуплива" и много лесно се наранява и разкъсва. Допълнителни кожни промени са симетрична алопеция и хиперпигментация. Почити винаги този синдром се асоциира с хиперадренокортицизъм. PU/PD също се наблюдават, както и депресия, анорексия или полифагия, загуба на тегло и мускулна слабост.

6. Херпес вирус и Калици вирус дерматит

Котки инфектирани с двата вируса могат да развият улцеративни кожни лезии на места отдалечени от лицето. В тези случаи е необходимо да се направи връзка между дерматита и възпалението на горните дихателни пътища причинено от Херпес и Калици вирус.
При Калици вирусна инфекция кожните изменения могат да се наблюдават по краката или перинеума. Кожата е отекла и разязвена.

Херпес вирусните инфекции често се съпровождат с дерматит около ноздрите и очите.

Лечение
Лечението с Interferon и Lysine (200-400 mg/котка р.о. на ден) в повечето случаи води до изчезване на дерматологичните признаци.

7. Котешки идиопатичен улцеративен дерматит

Причините и патогенезата на този дерматит не са напълно изяснени все още. Травма, инжекционни, чуждотелни и инфекциозни агенти не намират голямо място в потогенезана на това заболяване.

Обикновенно измененията са единични и често се появяват върху дорзалната част на врата и холката. Големината на увредените участъци е от 0,5 до 1-2 см в диаметър и се разширяват бавно за дълъг период от време - седмици, месеци. Язвите първоначално не предизвикват сърбеж и околната тъкан около тях е удебелена.
 В последно време има теория, която изказва предположение, че причина за тези идиопатични случаи може би е латентна хипервирусна инфекция. Вируса атакува нервите и това води до усещане, което провокира към самонараняващо поведение.

Лечение
Препоръчва се лечение с имуносупресивни дози кортикостероиди.
 Methylprednisolon - 20 mg/котка или 4mg/kg s.c. през 2 седмици до изчезване на лезиите.

Медикаменти влияещи върху поведението също намират място в лечението:

  • Amitriptyline - 5-10 mg/cat PO q 12-24 h
  • Phenobarbital - 4-8 mg/cat PO q 12 h
  • Clomipramide - 0,5 mg/kg PO q 24 h
  • Diazepam - 1-2 mg/cat PO q 12-24 h

8. Котешки паранеопластичен дерматит

В повечето литература този синдром е известен като паранеопластична алопеция.

Класически този дерматит протича с внезапна алопеция на голяма площ, като на тези места кожата остава лъскава. Алопецията е бързо развиваща се, симетрична по корема и крайниците. Козината в останалата част на тялото лесно се епилира. При подобни признаци котката трябва да се подложи на изследвания с цел откриване на неопластични промени.

Лечение
Атакува се първопричината.

Източник: д-р Йовко Хараланов, РВМС - Силистра
Дата: 01.07.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Осем актуални дерматози при котките
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.