Търсене:
Как старее котката

Щом навърши 7 години, ограничете с 20% дневната и дажба храна

Известно е, че колкото по-едро е едно животно, толкова по-дълго живее. Например, слоновете могат да дочакат 57-ата си годишнина. Котките пък, от своя страна, се радват на по-дълъг живот от мишките. Хората, разбира се, правят изключение от това правило.

В рамките на един вид по-дребните са по-дълголетни. Например, жените живеят по-дълго от мъжете, котките - повече от котараците. Разделението не е по пол, а по големина. Самките на хамстерите са по-едри и живеят по-дълго от мъжкарите.

Продължителността на живота се определя и от наследствеността. Това важи не само за хората, но и за котките. Ако родителите им са дълголетници, то тяхното потомство има големи шансове да доживее до преклонна възраст.

Храненето оказва голямо влияние върху здравето и продължителността на живот. Ако животното се храни лошо, слабо е и притежава слаб имунитет, вероятността от ракови заболявания и опасността от смърт, нарастват.

Прекомерното ядене води до затлъстяване. В резултат работата на органите и системите в организма се затрудняват, имунитетът пада. Лекото ограничение на храната оказва положително влияние и може да спре развитието на различни заболявания.

Както и при хората, бързото стареене и смъртта на котките се стимулира от пасивния начин на живот. Физическото натоварване е много важно за запазване на доброто телосложение и поддържането на мускулите в добра форма, което осигурява нормалната циркулация на кръвта и изхвърлянето от организма на вредните вещества на обмяната.

Метаболизмът се забавя щом котката стане мързелива и загуби желание за игра. Ако обаче тя се храни обилно, може да натрупа излишно тегло. За да избегнете затлъстяването, ограничете количеството на храната или намалете нейната калоричност. Повечето ветеринари препоръчват да се намали количеството храна с около 20%, щом котката навърши седем години. Освен това, полезно е да се увеличат игрите, т.е. физическото натоварване на животното.

Старите котки пък често губят тегло, тъй като престават да се хранят редовно и достатъчно, заради проблеми със зъбите, загуба на обоняние или осезание. В такъв случай те трябва да се хранят с неголеми порции вкусна и леко затоплена храна, която те лесно усвояват. Ако вашата котка има слабо слюнкоотделяне, добавете малко вода в сухата храна или я хранете с консерви.

Стареенето на вътрешните органи е свързано с общия процес на стареене. Често възрастните котки страдат от болест на бъбреците, черния дроб или сърцето. Редица изследвания сочат, че при котките на възраст 7-8 години често възникват проблеми с тези органи. В тези случаи колкото по-бързо потърсите ветеринар, толкова шансът за лечение е по-голям. Често казината на старите котки пада по-усилено или се сплъстява на кичури. За да се предотврати това, е необходимо животното да получава с храната си витамини А, В1, В6, В12, Е, цинк и др. Най-добре е да се посъветвате с ветеринарен лекар, преди да включите витамините и другите минерални вещества в храната на своя мъркащ приятел.

Източник: Снежана Димитрова
Дата: 31.08.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Зайчето | Как старее котката
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.