Търсене:
Отглеждане на аквариумни рибки

Аквариумът се зарибява едва след като водните растения вече са вкоренени и водата е избистрена. Необходимо е да се знае, че на 1 малка рибка (например гупа) е необходим 1 л вода, а на по-голяма (хелер) - 2 л. Така че в аквариум от 100 л вода може да се поставят най-много 50-100 рибки в зависимост от големината им. За предпочитане е обаче те да са значително по-малки и в никакъв случай повече.

За поддържане на хигиената и за по-голямо разнообразие може да се поставят десетина живи охлювчета (планорбис, лимнеа, хелизома и др.). Те са много полезни, тъй като, освен че се хранят със загниващите хранителни остатъци и с екскрементите от рибите, почистват стените на аквариума, поглъщайки зелените водорасли, насложили се по тях.

Хранене на аквариумните рибки Рибките трябва да се хранят 2 пъти дневно. За храна им се дава суха храна - изсушени водни бълхи (дафнии), и жива храна - дафнии, циклопси, тубифекс (блатни червейчета) и др. Необходимо е да се знае, че при хранене на рибките трябва да се дава толкова храна, колкото биха могли да изядат за 5-6 минути, тъй като останалата неизядена храна бързо загнива и замърсява водата в аквариума.

Размножаване на аквариумните рибки Да се развъдят живородни рибки, не е много трудно, тъй като те изискват по-малко грижи и познания в сравнение с хвърлящите хайвер. Бихме препоръчали развъдната дейност на младия природолюбител да започне с гупи. За целта е необходимо в аквариума да има няколко мъжки и няколко женски рибки. Когато отраснат и станат полово зрели и желаем да ги развъдим трябва да се повиши с няколко градуса температурата на водата. След като мъжката рибка вече оплодила женската и коремчето й значително наедрее, при което личат зародишите (като черни точици), препоръчително е тя да се пренесе в отделен малък аквариум с обилна растителност, сред която новоизлюпените рибки ще се крият. Женската започва да "ражда" малките гупи (от 10 до 80 броя) през интервал от няколко секунди до десетина минути обикновено в сутрешните часове. Препоръчва се веднага след "раждането" тя да се върне в общия аквариум, тъй като може да започне да яде малките си. Малките гупи започват веднага да плуват и да консумират предложената им храна - първоначално стрит между пръстите жълтък от яйце или стрити сухи дафнии, а по-късно дребни живи дафнии и циклопси и др. При добро хранене те растат бързо. Вече отраснали, могат да се поставят в общия аквариум.

Развъждането на хайверните рибки е значително по-трудно и за него е необходим опит, известни теоретични познания и по-специални условия (рН на водата, температура и др.).

Какви видове рибки са най-популярни у нас, подходящи да отглеждане в аквариума на младия природолючител: златна рибка, гамбузия, гупи, хелер, плата, молинеция сфенопс, кардинал, данио рерио, скалария.

След като придобиете практически опит в отглеждането на тези екзотични представители, ще можете да населите вашия аквариум и с други интересни и красиви рибки, например различни видове барбуси, инеси (неонки), трихогастри, макроподи, бети (бойни рибки), разбора, тернеции, сомчета и много други.

Отглеждането и развъждането на декоративни екзотични рибки е приятно занимание, което доставя много радост и естетическа наслада.

Дата: 05.03.2001 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Любимци | Отглеждане на аквариумни рибки
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.