Търсене:
Детето Рак (22 VI-21 VII)

Запишете си някъде, за да не забравите и да не се изненадвате всеки ден: вашето бебе от зодия Рак ще сменя настроенията си толкова често, колкото му сменяте пелените. За лунното дете светът е необикновен и нов. То ще бъде очаровано от вкусните неща, които яде и пие, ще се прехласва по всички цветни картинки, които размахвате пред зорките му очички и които се запечатват в трайната му памет. Тези деца никога не забравят преживяванията си. Когато остареят и побелеят, все още ясно си спомнят всяко усещане и чувство и могат съвсем точно да го възпроизведат.

Неуморният ум на детето Рак от сутрин до вечер запечатва всичко, което вижда и чува. Трудно е за земните възрастни да следват изкачването му нагоре в лунната планина на мечтите или да нагазват заедно с него в потоците на лъчистото му въображение. Преживяванията на детето Рак са богати, образни и разнообразни, но въпреки това то може би се чувства самотно.

Да се играе с лунно бебе е много забавно. То е смешно създанийце с комично изражение и очички, които сякаш сами говорят. Личицето му непрекъснато се криви, като че ли всеки миг ще заплаче, свива се в гримаси или се разтяга в усмивки. Интересно е да се наблюдават тези еластични изражения, но често пъти ще ви се иска да може да предизвикате веселия му смях или онзи блуждаещ поглед, когато слуша странната музика, долавяна от всяко лунно дете.

Тези деца имат емоционални нужди. Семейната среда от ранното детство оказва най-силно влияние върху Раците и това е много по-ярко изразено, отколкото при другите деца. Още от първите си години чак до юношество малките Раци зависят от реакциите на родителите, братята и сестрите си. Вашето лунно дете може би е твърде срамежливо, за да изрази съкровените си желания, но тайничко му се иска да го носите на ръце, да го милвате и обичате. Ако не получи внимание и одобрение от семейството, роднините и приятелите си, тяхната студенина може просто да го съкруши.

Макар, че в юношеството си Ракът може безпричинно за кратко време да се превърне в бунтар, в ранните си години той обикновено се контролира и дисциплинира лесно. За него вътрешният живот е много реален, така че спокойно си играе сам с часове. Може дори да си има невидимо другарче в игрите, с което прави кюфтета от кал, уж сади цветя и играе на каубои и индианци. Измислените другарчета винаги са много възпитани и внимателни. Те все оставят Рака да спечели и безропотно отстъпват пред желанието му кротко да ги ръководи. Понякога тези въображаеми другарчета изчезват за седмици наред, но се връщат веднага щом някое истинско съседче или съученик засегне лунните чувства на детето Рак или започне да го командва много. Така както повечето Раци са тихи и хрисими, тяхната зодия предполага водачество. Въпреки лесно уязвимите им чувства и мило държане те не се оставят други да ги ръководят. Това са хора с твърде самостоятелно мислене и индивидуализъм.

Ако детето ви следва схемата на поведение, характерно за повечето родени през юли деца, то ще се налага и ще бъде преразглезено. Най-обилно се смазва пантата, която скърца най-силно. Това дете няма да скърца със зъби, но е способно да се скъса от рев, когато го пренебрегнат или се държат много строго с него. Стана дума за сълзи – лунното дете може да си изплаче очите и да наводни цялата стая, сякаш някой е оставил крановете на чешмата в кухнята отворени. Ако цялата тази влага не му осигури съчувствието, необходимо му, за да израсте емоционално здраво, детето Рак ще се оформи като безчувствен човек с пусто сърце, който търси уединение, създава съвсем малко искрени приятелства и на старини се превръща в саможивец.

Когато такъв чувствителен малък Рак е поверен на вашите грижи, наистина е наложително да се смеете и да плачете с него и да успокоявате страховете му, а те няма да са малко. Лунното ви дете може да не изпитва всички възможни страхове, но със сигурност ще изживява много от тях. Не е изключено да се страхува да спи на тъмно, да се бои от огън и кибрит, от бързи коли и силни шумове. Може да се плаши от непознати хора, големи животни, ярки светлини, светкавици и гръмотевици.

Много от малките чудати Рачета изпадат в униние, когато вали. Пролетният или есенният дъжд влияе странно на душевността им. Може изведнъж да им се прииска да напишат стихотворение или песен или да нарисуват картина. Друг път уплашено ще заровят глава под юргана, а дупето им ще стърчи навън и ще трепери.

Това дете се нуждае от много емоционално съпричастие, за да изяви лиричната си, артистична и творческа природа. Ако получи всеотдайна подкрепа през годините на своето оформяне, това ще му помогне да израсне като търпелив, великодушен, доверчив и открит човек. Ала бъде ли му отказано внимание и разбиране, присъщото му съчувствие и доброта могат да се изкривят и деформират в самосъжаление, огорчение, мълчание и потиснатост. Ако страхът не се преодолее отрано, може да се превърне в глупаво предубеждение и омраза. Малките Рачета, чието емоционално развитие е било осакатено, понякога се превръщат в мнителни грубияни, често отмъстителни и дори склонни към самоубийство. В най-добрият случай тези мрачни, безрадостни мъже и жени водят тъжно, безметежно съществуване, освен ако не вземат драматично решение да се посветят на създаването на финансова империя или на развитието на някоя своя скрита дарба. И двете могат благоприятно да заместят обичта и нежността, отказани на нежното лунно сърце, когато е било най-уязвимо – в детството.

Трябва особено да се наблегне на факта че тези чувствителни деца могат да си въобразят огорчения и обиди и да си измислят някаква отчужденост, която никога не е съществувала. Изисква се специално внимание, за да ги убедите, че са добри, умни, хубави,обичани и желани.Много родители долавят това детско желание, което обяснява защо доста деца от зодия Рак са толкова глезени вкъщи, та като пораснат, се стъписват от факта, че светът се отнася хладнокръвно и равнодушно към личните им желания. Не е чудно, че толкова Раци с умиление си спомнят за мама, и докато растат, буквално я поставят на пиедестал. Никой друг никога няма да ги обсипва с толкова грижи. Важният въпрос, който изниква при възпитанието на лунното дете, е дали да сте прекалено строги и да го пречупите, или да бъдете прекалено снизходителни и да го разглезите. Не е лесно да се намери среден път и разрешението на проблема може да ви струва няколко безсънни нощи. Ключовата дума е “спокойно”. Обичта обикновено намира верния изход.Най-добрата формула е изпитаният здрав пердах, когато трябва, и много прегръдки, целувки и проявления на привързаност по всяко друго време.

Учителите обикновено смятат децата от зодия Рак за факирчета по история. Те рядко забравят дати и събития. Това е така, защото благодарение на огледалната си чувствителност, когато четат за нещо станало преди години, могат едва ли не да повярват, че са били там. Почти няма подробност която да не могат да си представят. Напълно обяснимо е защо толкова много от тези чувствителни момчета и момичета стават актьори , фотографи-художници или видни личности в областта на музиката и живописта. Учителите на младите Раци от време на време се оплакват от упорството или фантазьорството им, но рядко тези слабости са толкова ясно изразени, че да предизвикат безпокойство. Раците са склонни към преувеличение. Момчето Рак може да опише изпитанието, на което е подложено, когато опасна мечка го нападнала в гората само за да обясни драскотините си при падането от ниско дърво. Момичето е способно да разкаже тъжна история за това как е била оставена без вечеря и заключена навън от жестоките си родители заради някакво спречкване. Но като се има предвид силното впечатление, което оставя четенето на приключенски романи в съчетание с лунното въображение, тези случи обикновено са по преувеличени Когато действително има някаква сърдечна болка, а не измислена трагедия, типичното дете Рак обикновено си мълчи и отказва да обсъжда това. Има една стара китайска поговорка, която гласи :”Този, който наистина е засегнат, не говори”.

Също като детето Везни доволното дете от зодия Рак може неимоверно да увеличи семейните разходи за храна и често ще ви се налага да го успокоявате, защото му викат “Шишко”. Когато е умислено и нервно, прякорът му е “Хърба”. Най-добре е да избягвате всички прякори при лунните деца. Просто не бива да ги дразните.

Повечето млади Раци с нетърпение очакват времето, когато ще печелят пари и направо преобръщат квартала, за да намерят каквато и да е работа. Вашето дете от зодия Рак ще връща празни бутилки, ще простира прането, ще помага на буклучийте….. Дребните пари които изкарва, се разпределят грижовно и голяма част от тях ще бъдат спестени. След време дори и вие ще можете да поспестите от това което му давате. В много отношения, той няма да ви тежи финансово. Момчетата проявяват любопитство към света на бизнеса. Момичетата също добре се справят с паричните въпроси, но прекарват и много време с куклите си или край фурната – пекат сладки, подготвят се за бъдещото майчинство.

Детето Рак ще ви весели с шегите си ще ви разведрява със заразният си смях. То прави разни физиономии и вижда комичното във всяко проявление на човешката суета. Ракът ще проявява умилителна загриженост към болните роднини, непредвидените финансови затруднения в семейството и бедите на приятели и съседи. Тези деца обичат книги за герои, които понасят лишения, за да извършат славни дела, и се отнасят грижливо към животните. Но ако почувстват че към тях самите се отнасят жестоко, могат да предадат тази жестокост или по-скоро да я отразят в отношението си към по-малките. Рачетата могат да бъдат и доста кисели, но подобни настроения рядко продължават повече от няколко часа и се заменят с мила чудата усмивка.

Докато загасите лампите, когато детето си ляга, ще се замислите, както всички родители, за онзи ден в не много далечното бъдеще, когато няма да я има тази малка главичка, дето все се надига”за още една глътка вода”. Тогава къщата ви ще бъде тиха и няма да се оглася от редуващите се плач и смях, защото смешното малко Раче, надарено с въображение, е изпълзяло от дома, за да създаде собствено семейство. Ще ви забрави ли? Не, ако е родено в края на юни или през юли. Могат да минат години, но не изхвърляйте стъклените му топчета/онези, които ви е дал един съботен следобед, когато сте се карали/. А парцалената кукла може да си оставите на прозореца. Вашето лунно дете често ще идва у дома ви, за да се срещне със старите спомени и да се върне в миналото. Няма значение колко километра го делят от това минало. Където и да живее, винаги ще е близо до дома ви. Дръжте кутията с бисквити пълна.

Източник: Калиопа
Дата: 28.06.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Полово | Детето Рак (22 VI-21 VII)
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.