Търсене:
Детето Водолей (22 I - 21 II)

Детето Водолей е чувствително, непредсказуемо, упорито, вибриращо съчетание от изобретателност и електрични импулси. Мисловните му процеси протичат със скорост на светкавица. Мозъкът му вибрира с високочестотни радиосигнали, дори и асцендентът му да е Телец. С годините ще почувствате, че дори и самите Вие се въртите на бързи обороти.

Всички родители смятат, че тяхното дете е най-умно и най-талантливо. При децата Водолей случаят е по-специален. Те наистина са различни и неповторими в сравнение с останалите. При тях никога не се знае какво ще излезе накрая.

Тези деца никога не са бебета. Те се раждат направо възрастни.

Юношата Водолей ще се противопостави на всичко, докато зрелостта не посмекчи урановите влияния (Водолей се управлява от Уран) и обществото не формира у него по-традиционни възгледи. Първата му реакция на всяка заповед и дори само предложение е категоричен отказ. Но ако го оставите да помисли, в крайна сметка ще реагира съвсем разумно и точно с това ще Ви изненада.

Момичетата и момчетата Водолеи външно изглеждат спокойни и мили. Но духне ли северния вятър, те тръгват на зигзаг. Сега вече очаквайте всичко. Непредсказуемо в поведението си, но обичливо и забавно, детето Водолей е същинска въртяща се перка (Уран управлява въздухоплаването и самолетите). И все пак тези деца са дотолкова изтъкани от противоречия, че вместо да ги тегли към летенето, много от тях изпитват страх от самолети и асансьори, даже и от електричество, а Уран управлява и него.

Докато отглеждате и възпитавате тези малки чудеса на природата, ще се сблъскате с какви ли не парадокси и конфузни ситуации. Тъй като притежава остра проницателност и желязна логика, Вашият малък Водолей изведнъж ни в клин, ни в ръкав ще попита най-добрата Ви приятелка защо си е направила козметична операция на лицето, което си е вярно. Или ще изложи чичо си пред чужди хора, че е спестил доходите си пред данъчните (и това е вярно).

Тези деца обичат да помагат на приятелчетата си. Ако им купите нови ботушки например, те ще отидат веднага да отъпчат новия сняг, за да могат другите деца да се пързалят.

Вашето дете Водолей ще си има една единствена, ама много голяма мечта. Докато не дойде следващата, също така единствена. Момиченцето Ви ще иска да е балерина или жена-президент, или най-малкото Мария Кюри. Момченцето Ви ще се изживява като океанограф, ихтиолог, археолог или пилот на изтребител. По-обикновените професии като медицинска сестра, секретарка, чиновник,магазинер, не им правят впечатление и не предизвикват фантазията им. В крайна сметка може да се наложи да упражняват някоя от тях, но ще скътат дълбоко в сърцето си детската мечта и никога няма да я забравят. Колкото и фантастично да Ви звучи, Водолеите могат да предизвикат едно нещо да се случи просто като се концентрират върху него и постоянно го очакват.

Никога няма да Ви бъде скучно, защото не знаете каква изненада ще Ви поднесе Вашето Водолейче на другия ден. Ако завали дъжд, то няма да си седи вкъщи. Ще хукне навън с една от скъпите Ви сребърни лъжици да копае канавка, за да не отмие дъждът хълмчето зад къщата.

Където и да отиде Вашето дете, все нещо ще намери. Може би гърне със злато или нова порода кълвач. Но нито една от експедициите му няма да бъде безплодна.

Със своята разсеяност Водолеите си докарват изкълчени глезени, фрактури и гнева на учителя. Ще бъдете разкъсани от чувство за гордост и срам, когато Ви извикат в училище, за да Ви кажат, че детето Ви има заложби на гений, но не внимава в час, а непрекъснато гледа през прозореца или си играе с часовника. Ако започнете да му се карате, Водолейчето Ви отегчено ще повдигне рамене. Защо вдигате толкова шум? То просто се е опитвало да установи влиянието на лятното слънцестоене върху гринуичкото време. Всичко е така логично! Защо училището е толкова скучно и ограничено?

Учителите не могат да разберат как детето Водолей решава сложната математическа задача, която все още не е разяснена на дъската, непонятна е последователността на мислите му. А всичко е много просто. Тъй като урановата му интуиция действа чрез невидими вълни, тя го превежда през отделните етапи толкова бързо, че то просто не може да си ги спомни. Това дете също така понякога си забравя и адреса, и фамилията, и в колко часа трябва да се прибере у дома. Затова блестящият му ум трябва да бъде научен, че не е достатъчно да бъде жив компютър. Детето трябва да разбере колко е важно да умее да организира мислите си в логически ред. В противен случай блестящият гений и бъдещ философ, инженер, учен, лекар и т.н. ще се превърне в ексцентрик, разхвърлял способностите си в няколко посоки.

Насърчавайте го да се движи и да играе. Ако го оставите, може да пропилява дните си в празни мечтания. Макар че някои деца Водолеи много обичат спорта, вкъщи се движат мудно и едва ли не трябва да стане пожар, та да се размърдат. В същото време умствените им процеси чупят всички рекорди по скорост. Вършат всичко внезапно и рязко. Птиците, дърветата, природата и морския бряг силно ги привличат. Не обичат да се включват в организирани дейности. Предпочитат да правят сами своите независими открития. Внимавайте да не свикнат да казват за някои неща “не мога”, за да се отърват от отговорност. Ако ги изпуснете, ще поемат линията на най-малкото съпротивление. Внушете им, че така заблуждават себе си. Насърчавайте ги сами да вземат решения и да се борят за изпълнението им.

Стремете се да създавате спокойна и хармонична атмосфера за детето Водолей. То притежава способността да вижда какво става в душите на хората около него и да чува мислите им. И ако тези мисли не са ведри, те могат да го обезпокоят и да наслояват у него трайно чувство на потиснатост. Нали не искате след 30 години да се озовете у дома с ексцентричен, нервен и разсеян стар ерген или стара мома?

Трябва да внимавате много с юношите, управлявани от Уран. И най-вече какво казвате и как го казвате пред тях. Ако се посеят макар и бегли предположения в техния прозорлив и остър ум, те така здраво могат да се вкоренят, че в зряла възраст да се превърнат в непоколебими убеждения. Например излишната настойчивост ръцете да са винаги чисти и да не пие от чужда чаша ще доведат до там, че Водолеят ще развие маниакални страхове и ще носи със себе си своя чаша.

Малките Водолейчета имат много приятели и завъждат поне по десетина на ден. Не правят разлика между децата на богатите и известни фамилии и кварталния кучкар – просто детето им се е сторило добро и интересно и го водят вкъщи на обяд.

По време на пубертета едва ли ще имате някакви по-особени грижи с Вашия Водолей. Малко вероятно е да прояви засилен интерес към противоположния пол. По-скоро интересът е към всичко наоколо. Може би прическата и облеклото ще станат по-странни и необичайни. Ще изплува на повърхността и скритата любов към поезията, която се нуждае от насърчение.

Подобно на всички деца, Вашето ураново човече има жаби в джобовете и звезди в очите. Но то е рядка личност. Обича хората и е хуманно по природа. Момченцата и момиченцата Водолеи са избрани от съдбата да изпълнят онова, което ни обещава утрешния ден.

Източник: Калиопа
Дата: 13.02.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Полово | Детето Водолей (22 I - 21 II)
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.