Търсене:
Гените на сексуалното привличане
Влечението ни към другия е кодирано от спомени, които чертаят "картата" на любовните ни предпочитания Влечението ни към другия е кодирано от спомени, които чертаят "картата" на любовните ни предпочитания

Дали любовта се ражда случайно или влечението ни към другия е кодирано от спомени, миризми, интонация на определен глас или поглед? Всички тези елементи съставят "еротичната карта" на взаимното привличане, твърдят сексолози.

"Човек носи в съзнанието си един репертоар от чувства, миризми, вкусови възприятия, жестове, които очертават така наречената "любовна карта", твърди американския сексолог Джон Муней. Тя се "развива" както говора - стартира още от момента на раждането и се обогатява с годините.

Картата е нещо като матрица, която се формира в мозъка ни и има специфични кодове за чувствата. Тя чертае образа на идеалния партньор и това, което по-късно като двойка ще осъществяваме заедно в един твърде идеализиран план. Защото "любовните координати" съществуват в представите, фантазиите и мечтите ни, много преди да се включат в действие в практиката.

"Любовната карта свързва всички елементи, необходими за сексуалното привличане. Съзнателно или не, те се запечатват в паметта ни", казва канадския сексолог д-р Майкъл Дориас.

Когато ние казваме за потенциалния избраник: "Той/тя е човекът, който търся", това означава, че той е събудил в нас някой от елементите, вписани в "картата".

"Без спомени, еротичните желания са невъзможни. Те се натрупват в съзнанието ни с години по принципа - това ме възбужда или ми харесва, това не", обяснява д-р Дориас.

Бебето, още от най-ранно детство, започва да складира информация за това, какво му доставя удоволствие и какво не. То запаметява ароматите, нежния допир на кожата, строгия глас на татко, целувката, миризмата в кухнята, когато мама готви. "От начало търсенето на удоволствие е форма на условен рефлекс. Той "запечатва" в паметта всичко онова, с което се срещаме в детството", обяснява д-р Дориас.

По-късно споменът за удоволствията се сблъскват с реални житейски ситуации и се "коригира". Тези деца, например, които са били лишени от ласки, стават особено зависими в емоционален и сексуален план. Те не могат да допълнят своята "карта", което се отразява на любовния им живот. Празнината от детството не може да се запълни по-късно, независимо от любовта и вниманието, което малчуганите получават.

Критичната възраст е между 5-ата и 8-мата година. В този период преживяното насилие, грубостите, сложните дилеми или силното отвращение оставят непоправима следа върху сексуалността и понякога залагат основите на перверзиите. Всички сексуални отклонения, които се проявяват след пубертета, са резултат от това, твърди френският сексолог д-р Жан Дидие Венсан.

Малкото момче, присъствало на сцената, когато баща му налага майка му, ще порасне агресивно, момичето пък, винаги ще търси доминиращ партньор.

Подобни травми разбира се по-късно могат да се "изтрият" чрез анализ на житейския опит, на преживяното или с помощта на психотерапевт. Следващият определящ момент е срещата с първата голяма любов. "Живея наново. С него научих всичко важно - помня аромата на кожата му", казва тя. "Ръцете ми помнят всяка извивка на тялото и. И сляп да съм, ще я позная", споделя той.

И всеки се връща към спомените от детството, когато картата на най-съкровените емоции се е оформяла.

Източник: превод Верка Генчева
Дата: 01.10.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Полово | Гените на сексуалното привличане
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.