Търсене:
Избор на контрацептиви
Освен че предпазват от нежелана бременност, кондомите могат да осигурят защита срещу полово предавани болести, включително СПИН
Освен че предпазват от нежелана бременност, кондомите могат да осигурят защита срещу полово предавани болести, включително СПИН

Какви са подходящите за вашата възраст надеждни контрацептиви?

При избор на контрацепция трябва да се имат пред вид много фактори: възраст, социални и културни фактори, сексуални навици, като честота на половите контакти и брой на партньорите, медицински противопоказания и др. Ето защо този избор трябва да се направи задължително след консулт с гинеколог.

Подходящи методи за контрацепция – предимства и недостатъци

Противозачатъчни таблетки

В момента в аптечната мрежа има голям избор от съвременни ниско дозирани комбинирани противозачатъчни средства с минимум странични действия и на достъпни цени. Трябва да отпаднат предразсъдъците относно множеството отрицателни последици от приема им. При подходящ избор, направен от специалист, това е едно съвременно средство за предпазване от бременност, регулиране на менструалния цикъл и осигуряване на спокойствие и комфорт при сексуалните контакти. Трябва да се наблегне на последователната и правилна употреба.

Кондоми (презервативи)

Ако се използват правилно и последователно, кондомите са едни от най-важните методи в тази възрастова група. Главното им предимство е тяхната безопасност. Освен че предпазват от нежелана бременност, те могат да осигурят защита срещу полово предавани болести, включително СПИН. Тъй като се вземат без рецепта, те са подходящи и за разпространение и закупуване.

Недостатък е тяхната по-малка ефективност в сравнение с хормоналните методи и вътрематочните средства. Трябва да се употребяват правилно! Най-важното условие е презервативът да бъде поставен преди какъвто и да е контакт между мъжките и женските полови органи и да бъде свален веднага след еякулацията. Когато кондомите се използват главно за предпазване от полово предавани болести е добре да се съчетаят с друг по – ефективен контрацептивен метод за допълнителна протекция срещу бременност.

Вътрематочните средства (спирали)

Не са добър избор за жени, които са изложени на голям риск от полово предавани болести– например онези, които имат повече от един сексуален партньор. Полово активните неомъжени млади момичета са изложени на по-голям риск от венерически болести, с последващи възпаления и безплодие. Вътрематочните средства са подходящи за раждали жени, които се нуждаят от дълготрайна защита срещу забременяване и са подложени на малък риск от венерически заболявания.

  • Противозачатъчни гелове и кремове са много лесен и удобен метод за подрастващите, но поради ниската си ефективност е добре да се съчетават с кондоми.
  • Женският кондом няма достатъчно разпространение у нас и има висока цена, затова не е средство за избор за сега.

Спешна контрацепция

Възможно е да се направи след небезопасен полов контакт.

Показания:

  • когато не е използван контрацептив
  • скъсване, изпразване или неправилна употреба на презерватив
  • провален прекъснат коитус - например еякулация във влагалището или върху външните полови органи
  • когато жената е била жертва на сексуално насилие

Хормоналните средства, използвани за целта са спешно средство, а не рутинен метод за контрацепция. Не може при всеки контакт да се ходи на лекар за спешна контрацепция, тя не е толкова безобидна. По-добре е да се помисли предварително.

Хормоналните средства се вземат след задължителен консулт с гинеколог, а не като самоназначение. Дори да сте чували за различни комбинации, никога не рискувайте и не експериментирайте. Много по-безопасно и просто е да се отиде на лекар.

Хормоналните таблетки могат да се приложат в нужната дозировка до 72 часа (достатъчно време, за да отидете при гинеколога) след незащитен полов акт, а вътрематочната спирала до 5 дни след проблемния коитус.

Източник: д-р Братан Донов
Дата: 13.09.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Полово | Избор на контрацептиви
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.