Търсене:
Кога стигаме до аборт!
Бременността е едно от най-щастливите и най-важни неща в живота на всяка двойка. Направете така, че тя да бъде само желана! Бременността е едно от най-щастливите и най-важни неща в живота на всяка двойка. Направете така, че тя да бъде само желана!

Умишленото прекъсване на бременността е силно емоционален и широко дискутиран въпрос. Несъмнено решението за аборт е много трудно и отговорно. В никакъв случай обаче не бива да се мисли, че абортът е нещо, което лесно ще мине и ще се сложи край на затрудненията. Понякога именно след аборт и то много често при първа бременност започват проблемите за цял живот. Съвременната медицина е достигнала до това равнище, абортът да се извършва при вземане на всички мерки за опазване на здравето на жената. Въпреки това, определен процент от жените развиват различни по тежест усложнения, които им създават сериозни трудности, а някои остават за цял живот бездетни. Акушер-гинеколозите твърдят, че няма друга област в медицината, където пациентките изпълняват всички предписания с такава педантичност и постоянство, както правят това бездетните жени.

При момичета под 16 години износването на плода и раждането при неукрепналия и недоразвит организъм може да причини по-голяма опасност за здравето, дори за живота на момичето, отколкото добре направения аборт. В България аборт на момиче под 18 години се извършва с подпис на родителя. Това не е случайно. В нашата страна обикновено след 19-20 годишна възраст ситуацията се променя и мотивите за правилно решение са други. Предполага се, че след тази възраст повечето хора са достатъчно зрели и при наличие на бременност могат да предпочетат създаването на семейство пред аборта.

И пак ще ви напомним, че чрез използването на контрацептивни средства няма да се стигне до дилемата аборт или раждане.

След като решението за аборт е веднъж взето, времето става от особено значение. В нашата страна по закон прекъсване на бременността е разрешено до 12 седмици или до третия лунарен месец. До 18 годишна възраст момичето заедно с родител минава задължително през комисия преди аборта. Момичетата от 12 до 16 години имат право да прекъснат бременността до 20 седмици или 5 лунарни месеца. Прекъсването на бременността, независимо дали е извършена от лекар, след обозначения период, е престъпление.

Знайте, че няма много време за отлагане. Най-добре е, след като е установена бременността от лекар-гинеколог, момичето да сподели с майка си. Има семейства, където това се оказва невъзможно според момичето. В тези случаи със сигурност то има някой възрастен човек, на когото може да има доверие. Но както вече посочихме, невъзможно е да се извърши аборт без подпис на родител. Всъщност, ако се замислите, майката може да се ядоса, да крещи, да плаче, да вдигне скандал, но в крайна сметка тя винаги ще мисли за здравето и бъдещето на детето си. Практиката показва, че бурята много бързо отминава, защото няма много време и трябва да се действа.

Предоверяването на по-големи приятелки в подобни случаи е довеждало до истински трагедии. Има момичета, които изпитват панически страх да не се разчуе, категорично отказват да отидат на лекар и решават да се оправят сами. Правят си сами хормонални инжекции, пият различни лекарства и отвари, използват други драстични средства, които биха предизвикали контракции на матката и изхвърляне на плода. В държава, където абортът е разрешен и се извършва с оглед здравето на жената, това поведение е безсмислено и опасно. Да не говорим за последствията – те могат да бъдат тежко осакатяване, даже и смърт. И когато се предприемат всичките тези неща, може да се изпусне срока за разрешен аборт, момичетата са принудени да износят плода и раждат силно увредени деца. Има хиляди такива физически и умствено увредени изоставени деца в специалните домове.

Ще си позволим да ви дадем един съвет: Не си позволявайте подобно невежество и престъпно поведение към самите себе си и към детето, което можете да родите! Няма друго сигурно средство за прекъсване на нежелана бременност освен аборт в медицинско заведение. Още веднъж ви повтаряме, в нашата страна абортът е разрешен!

Бременността е едно от най-щастливите и най-важни неща в живота на всяка двойка. Направете така, че тя да бъде само желана!

Източник: д-р Братан Донов
Дата: 12.09.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Полово | Кога стигаме до аборт!
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.