Търсене:
Нежеланата бременност
Нежеланата бременност е често срещано явление Нежеланата бременност е често срещано явление

Тя е голямо изпитание за всяка жена, но когато се случи на неомъжено младо момиче, ситуацията е наистина драматична. За съжаление, това е доста често срещано явление в нашата страна. Значителна част от момичетата излизат благополучно от тази криза, но някои понасят всички тежести и непоправими последици на преждевременната нежелана бременност. Последствия в много случаи изтърпяват и момчета, които имат полови сношения, без да вземат противозачатъчни мерки. Грижата за избягване на нежелана бременност трябва да се поеме от двамата партньори и затова се налага много млади мъже да бъдат привличани под отговорност, съдени за бащинство, а други прибягват до прибързана не толкова желана женитба.

Какви са признаците на бременност?

Това е много важен въпрос, по който всяка жена трябва да е добре осведомена. Когато навреме се констатира бременност, жената или още по-добре двамата партньори заедно трябва трезво да преценят какъв изход да бъде избран – прекъсване на бременността (аборт) или износване и раждане на детето. Ако обаче се пропусне този ранен срок до 12 седмици от зачеването изходът е само един – раждане.

Първи признаци на бременност:

Липса на менструално кървене
Всяка жена, която предполага, че може да забременее, изпитва тревожно напрежение, докато разбере причината за закъснението. Липсата на кървене след изтичане на редовния период е възможна и по други причини: нервно-психическо и емоционално напрежение, пътуване, някои болести.

Цветна бременност
Понякога, въпреки че е настъпила бременност, се появява кървене в определения срок. Това състояние е известно под името “цветна бременност”. Трябва веднага да се каже, че една добре осведомена жена може да отличи това кървене от истинска менструация по това, че е много по-оскъдно, по-краткотрайно и ако има съмнение за бременност, не бива да се отлага консултацията с надеждата, че “ще се размине”.

Реакция на организма
Веднага, щом настъпи оплождане, в организма се извършват промени. Променят се хормоните и оттам – тялото. Тези изменения отначало са незабележими, но в течение на няколко седмици жените започват да ги забелязват - гърдите им набъбват и остават по-твърди. Добре познат признак е и сутрешното гадене, придружено понякога с повръщане.

Някои жени може да не почувстват никакви промени в себе си, други да имат подобни оплаквания поради заболяване.

Единственият начин да се разбере със сигурност дали има наличие на бременност, е да се отиде на преглед при специалист – гинеколог. Дори тестовете за бременност, които се продават в аптеката, е добре да се направят от гинеколога. Понякога те могат да се използват неправилно. При лекаря е сигурно, че ще се установи наличие или не на бременност. Днешните гинеколози разполагат с добра техника.

Най-важното при наличие на някакви признаци на бременност, да не се отлага посещението при гинеколог. Може да се окаже фатално за избора.

Източник: д-р Братан Донов
Дата: 12.09.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Полово | Нежеланата бременност
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.