Търсене:
Детето Лъв (22 VII - 21 VIII)

Спомняте ли си оная детска игра наречена”Царю честити”? А спомняте ли си онова хлапе, което все се мръщеше, защото не било царят? Ако то е същото, което ви е дало пари да си купите захарна пръчка или сладолед, когато в джобчето ви не са дрънкали парички, тогава знайте, че в бандата от детската ви махала сте имали представител на зодия Лъв.

Детето Лъв е слънчево, щастливо, игриво и весело, но когато става неговото. В противен случай мигом надвисват облаци, последвани от гръмотевичен писък или мрачно обидено затишие. Но дори и когато прекалява, не го смъмряйте прекалено строго. Постоянното потискане на неговия ентусиазъм и възбуда може да остави дълбоки следи, които да помрачат слънчевия му знак години напред.Малките деца Лъв, и момиченцата , и момченцата, имат навика да командват другите деца, което често вбесява майките на по-свитите малчугани. В такъв случай трябва да им направите забележка, но внимателно, не им се карайте на висок глас пред останалите. Голямата гордост на Лъва винаги реагира необуздано на всички нападки, накърняващи суетата му, особено когато това става на публично място.

По-добре е да поощрявате естествената склонност на това дете към водачество, като същевременно му втълпявате, че всеки трябва да се изреди на този пост, защото така е по-честно, дори и тогава, когато едни са по-силни, а други по-слаби.

Вроденото му чувство за справедливост ще му помогне бързо да проумее това. Макар и агресивно, детето Лъв не е злобно. Но нещо отвътре не му дава мира и то се напъва да ръководи парада. Тези момиченца и момченца много обичат да се фукат и тази им склонност трябва да се обуздае навреме. Момченцето Лъв непременно ще вдигне челна стойка насред училищния двор или ще тръгне да върви по най-високата ограда, само и само да направи впечатление на съучениците си и най-вече на съученичките. Ако има умни родители те отрано ще му внушат, че фукането е нещо много недостойно. Подобни напътствия действат безотказно при тези слънчеви деца, защото чувството за достойнство у тях е силно развито. Ще го забележите и в съвсем дребните малчугани от тази зодия. Държат се като принцове и още от съвсем невръстни без никакво усилие започват да въртят на малкият си пръст и мама, и татко, и цялата рода. Много е смешно, но наакани и попикани, целите олигавени и подгизнали, те като че ли с последни сили се мъчат да спасят част от достойнството си, като неистово реват. И в същото време ужасно обичат да ги целуват, галят, пощипват бузките им и да им носят подаръци – много подаръци! Детето Лъв никога не се смущава, когато го отрупват с ласки и внимание Напротив, забележете спокойният му самодоволен израз, когато някой случаен минувач спре да му се порадва.

Знайте, че вашето хлапе Лъв е много по-неразумно и буйно от останалите хлапета на същата възраст. Лекомислено се впуска във всякакви лудории, дори ги организира. Но след прекомерната му активност настъпват периоди на лъвска леност, когато ще се въргаля из цялата къща, без нищо да подхване. Оставете го на мира, но в същото време му дайте да разбере, че няма кой да му слугува. Ако му трябва нещо, сам да си го вземе. Защото разглезеното дете Лъв се превръща в истински тиранин. От време на време, разбира се, може да му подадете някоя книга или чаша шоколад, но само като приятелски жест. Ако изцяло се оставите на лъвските му капризи, непременно ще ви превърне в придворна прислужница или кралски паж. Така, че направете си труда да внушите на малкия Лъв, че трябва да уважава правата на другите, ако иска и те да уважават неговите и тогава той ще се превърне в далеч по – поносимо същество. Тези деца са толкова мили и игриви, колкото и малките лъвчета в зоологическата градина, и точно като тях имат нужда от строгост и любов. Затова родителите, подобно на звероукротителите, трябва в еднаква степен да използват и сърдечната целувка, и жилавата пръчка. Целувката без пръчка и пръчката без целувка ще бъдат пагубни за възпитанието на дете от тази зодия.

Има два вида деца Лъв. Първите са много общителни, весели, жизнерадостни, прями, открити, сърдечни и великодушни, макар и понякога по-агресивни. Другите са тихи, свити, срамежливи или поне така изглеждат. Вторите обикновено развиват тази плахост у себе си вследствие на накърнената им суета, било под въздействието на твърде строг родител, било поради прекалените грижи към по-малко братче или сестриче. Вътрешно и тайно те копнеят за точно толкова внимание, колкото и връстниците им от другия тип. Опасността при тези ситуации, особено ако продължават дълго, е, че като порасне, същото това дете Лъв ще вземе насила да се налага, търсейки внимание обикновено в неудачен момент и от неподходящи хора. Другата възможност е да се затвори завинаги в болезнено отчуждение и вечна неудовлетвореност. Когато ме се пречи дълго време, Лъвът става силно деструктивен.

Младите представители на зодия Лъв обичат да играят на войници, но особено им допадат игри с голяма доза случайност или късмет в тях. Момиченцата обичат да се правят на дами, да се контят, за да могат големите да им се радвате да им казват, че са красавици, но когато им възложат домашна работа, те се отнасят много съвестно към нея. Все пак не очаквайте че с удоволствие ще мият пода или ще изхвърлят боклука. Не обичат мръсната работа, затова им възлагайте нещо по-отговорно, нещо, в което да могат да проявят творчество и самоинициатива Някои от тях са големи мъжкарани, но с течение на времето суетата им ще надделее и този етап постепенно ще отмине.

Учителите могат да се осланят на тях като заместници, ако им се налага да напуснат за кратко време класната стая. Децата Лъв обичат да обясняват и за тях е истинско щастие да им се гласува доверие. Защото освен всичко друго това ги поставя в привилегировано положение . Като заместник на учителката си детето Лъв винаги ще съумее да въдвори ред, но не за дълго, защото само няма да издържи на изкушението да полудува заедно с другите.

Когато нещо ги интересува, Лъвовете усвояват познанията много бързо и лесно. Те са интелигентни и обикновено възнаграждават търпеливите си учители с големи успехи, но не трябва да се забравя, че освен да учат, обичат и да мързелуват. Разчитат главно на слънчевото си излъчване и неотразимия си чар. Учителите често се влияят от ослепителните им усмивки и комплиментите на този слънчев знак и затова не е чудно, че децата Лъв често получават по-високи бележки, отколкото заслужават. Много е важно да добият навика да учат редовно. Но това не трябва да става насила, защото насила Лъвът нищо не постига. Най-лесния начин да накараш детето Лъв да повиши успеха си в училище е да предизвикаш суетата му и да го подтикнеш да се изяви. При него този номер винаги минава. Когато заслужава, не пропускайте да го похвалите, и то на всеослушание. Защото колкото и да го хвалите, то ще е гладно за още.

На децата Лъв винаги им трябват повече пари за харчене, отколкото на другите. Защото са широкопръсти. Не е зле да им повтаряте от време на време това, което Рокфелер е казвал на децата си: “Когато имаш пари – дай една част, похарчи втора, а трета сложи настрана”. Особено наблегнете на третата част.

Като пораснат, младите Лъвове, момчета и момичета, ще започнат много по-бързо от своите връстници да забелязват представителите на другия пол. Очаквайте бурен пубертет, защото детето ви, родено под знака на Лъва, ще променя настроенията си най-малко по сто пъти на ден. Както приятелствата му, така и увлеченията му ще бъдат изключително драматични, изпълнени с редуващи се изблици на въодушевление и душевни терзания. Всички деца от тази зодия обичат да ходят на гости. Много болезнено понасят строгото смъмряне, защото уронва чувството им за достойнство. По-добре поощрете вродената му дързост, и те няма да излъжат очакванията ви.

Не е лесно да възпитаваш августовско дете. Ще има моменти на отчаяние, когато ще решавате, че това зверче въобще не може да бъде опитомено. А то, разбира се, може да бъде, но само с нежност и постоянство – любовта е магическия ключ, който никога няма да заяде в ключалката на златното му сърце. Обичайте ги като деца, за да израснат добри и великодушни. Помнете, че детето Лъв винаги се прави на голям храбрец, но и винаги се опасява, че не е. Приласкайте го, притискайте го към себе си всяка вечер и го обичайте с цялото си сърце.

Източник: Калиопа
Дата: 02.08.2002 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Детска | Възпитание | Детето Лъв (22 VII - 21 VIII)
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.